Nem tetszik a magyar név Marosvásárhelyen

Bíróságon fogja kérni egy szociáldemokrata politikus, hogy ne engedélyezzék a marosvásárhelyi kettes iskola átnevezését Bernády Györgyre. Cornel Briscaru szociáldemokrata vezető kifogásolja a marosvásárhelyi tanács decemberi döntését, amely jóváhagyta az iskola átnevezését. Szerinte a tanács határozata törvényellenes.

Egyhangúan szavazta meg a marosvásárhelyi tanács december 22-ei ülésén azt a határozatot, melynek értelmében a 2-es iskola Bernády György nevét viselheti. Ez a szavazat azonban törvénytelen, állítja Cornel Briscaru a marosvásárhelyi Szociáldemokrata Párt egyik vezetője.

Emellett azt is nehezményezi, hogy ő többször fordult a tanácshoz, kérve, hogy Adrian Paunescu nevét kapja az iskola, de erre nem kapott választ. Mindezért panaszt tesz le, majd bírósághoz is fordul, ha kell, mondja a politikus.

Cornel Briscaru vezető, Apdo Lider

„Bírósághoz fordulok, mert a tanács által megszavazott határozat elfogadása törvénytelen volt, ütközik a mai jogszabályokkal. Semmiképpen sem volt törvényes az ügyet napirendre tűzni sürgősségi eljárással.”

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  Cornel Briscaru lépésén nem csodálkoznak a marosvásárhelyi RMDSZ-es politikusok. Kolozsváry Zoltán városi tanácsos emellett azt mondja, az ügy nagyon jól halad, nem kell jelentőséget tulajdonítani Briºcaru megszokott ügyködésének.

  Kolozsváry Zoltán városi tanácsos
  „Én nem vagyok jogász, de egyrészt én nevetségesnek tartom, másrészt tipikusan politikai kavarásnak, ugye nyilvánvaló, hogy bármilyen elhullajtott szemet felszed ahhoz, hogy ha úgy gondolja, magán politikai tőkét tud kovácsolni. Itt a törvényesség semmiképpen sem lehet semmiféle probléma, teljesen törvényes volt a határozat.”

  Bernády György a város modernizálását kezdte el a XX. század elején, több épület, többek között iskola felemelése kapcsolódik hozzá, de nevét tanintézményt nem viseli. A kettes iskolát szintén ő építtette, ezért fogja a tanoda a magyar polgármester nevét viselni. Csupán néhány procedurális lépés van még hátra. Kolozsváry Zoltán szerint a következő tanévtől már az iskolán olvashatjuk Bernády György nevét.

  Forrás: erdely.tv

  Share this post

  PinIt
  scroll to top