Nem volt zűrmentes a tegnapi értékjegy-kiosztás

Káosz fedte be a tegnapi értékjegy-kiosztást a marosvásárhelyi „Mihai Eminescu” Ifjúsági Háznál. Több százan tolongtak az épület bejárata előtt, amelynek ablakát végül be is törték. Sokaknak pedig orvosi ellátásra volt szükségük – mindez egy 70 lejes értékkuponért.

A 615 lejnél alacsonyabb havi jövedelemmel rendelkező marosvásárhelyieket várták tegnap az önkormányzat képviselői az Ifjúsági Házhoz, de mivel a kuponok kézbesítése nem volt kellőképpen megszervezve, káoszba torkollott az önkormányzat szociális segélynyújtási akciója.

Az épület előtt már a reggeli óráktól kígyóztak a sorok, azonban amikor néhány óra múlva sem kezdődött meg az értékjegyek szétosztása, a tömeg lökdösődni, gyurakodni kezdett.

A feszültséget ennél már csak az tetőzhette jobban, amikor a Helyi Rendőrség vezetője, Valentin Bretfelean sorszámokat kezdett osztogatni az egybegyűltek között. Ekkor valósággal elszabadult a pokol, a közbiztonságiak pedig alíg bírták uralni a helyzetet.

Dorin Florea, polgármester szerint Bretfelean cselekedete mindenképpeb helytelen volt. Mi több, nem is kellett volna ott lennie. Továbbá, hogy a rendőrség nem készült fel kellőképpen a rend fenntartására, az csakis annak tulajdonítható, hogy nem számított a kupontulajdonosok hasonló reakciójára – vélekedett Florea.

A városfő hozzátette, azon személyek, akik tegnap példátlanul viselkedtek, és ezáltal megalázták a többieket, beleértve a nyugdíjasokat, büntetésre számíthatnak, mégpedig eltörlik a nekik szánt értékjegyeket. Ugyanis nem a nyugdíjasok keltették a botrányt, hanem olyan személyek, akik kerülik a munkát – nyilatkozta Florea, pontosan 15 vétkes személyt említve.

Florea azt is elmondta, elemzik a tegnap kialakult helyzetet, ugyanis hasonló incidensre még sosem volt példa.

Mint ismeretes, egy szociális értékkupon értéke 70 lej, és kizárólag gyógyszerre és élelemre hasznosítható.

Share this post

PinIt
scroll to top