Novák Katalin magyar köztársasági elnök Klaus Iohannis meghívására szerdán Romániába látogat

Klaus Iohannis államfő meghívására Romániába látogat szerdán Novák Katalin magyar köztársasági elnök.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Klaus Iohannis meghívására szerdán Romániába látogat

Fotó: Novák Katalin/Facebook

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a román államfő a Cotroceni-palotában fogadja szerdán magyar hivatali kollégáját.

A látogatás alkalmat ad arra, hogy a két államfő a június 10-én, Bukarestben lezajlott B9 csúcstalálkozó alkalmával elkezdett párbeszédet elmélyítse. A hivatal szerint ugyanakkor Novák Katalin látogatására a Románia kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti, a 21. század Európájáról szóló stratégiai partnerségi nyilatkozat elfogadásának 20. évfordulója alkalmából kerül sor (Budapest, 2002. november 29.).

Klaus Iohannis hangsúlyozni fogja a román fél nyitottságát a párbeszéd és a kétoldalú együttműködés megerősítésére Magyarországgal, amely “különösen fontos szomszéd’ Románia számára. Mindezeket közös érdekű projektek előmozdítása érdekében, és a két ország és polgáraik javára kell megvalósítani, mutat rá a közlemény.

Az államfő arról is biztosítani fogja a magyar köztársasági elnököt, hogy Románia pragmatikus és eredményorientált együttműködést szeretne, amely a kétoldalú együttműködés alapdokumentumaiban foglalt elvek és értékek alapján épül fel.

A két elnök az Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját követő jelenlegi regionális, európai és globális helyzettel is foglalkozni fog, és megvitatja a biztonsági, humanitárius, gazdasági, élelmiszerválsággal kapcsolatos és egyéb kérdéseket. Megvitatásra kerül ugyanakkor az Európai Unió bővítésének és a jelenlegi energiaválságra adott összehangolt uniós intézkedéseknek a témája is.

A román és a magyar államelnök négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket fog folytatni, melyek után közös sajtóértekezletet tartanak.

AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top