Novák Katalin: megállapodtunk, hogy a létező feszültségeket mi nem növelni, hanem csökkenteni szeretnénk

Magyarország és Románia két szomszédos ország, és mindkettőnek érdeke, hogy jó, pragmatikus, modern kapcsolat legyen közöttük – jelentette ki a bukaresti hivatalos látogatáson levő magyar köztársasági elnök.

Novák Katalin: megállapodtunk, hogy a létező feszültségeket mi nem növelni, hanem csökkenteni szeretnénk

Fotó: Novák Katalin/Facebook

Novák Katalin a Klaus Iohannis román államfővel tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta, nemcsak ők maguk, hanem a két ország és ezek állampolgárai is a pragmatikus együttműködésben érdekeltek.

‘Magyarország és Románia szomszédos országok, ezért is áll érdekünkben, hogy a Magyarország és Románia közötti kapcsolatok működjenek. Mi mindketten ennek érdekében fogunk dolgozni az előttünk levő években is. Abban is megállapodtunk, hogy a létező feszültségeket mi nem növelni, hanem csökkenteni szeretnénk. Nem fogunk mindenben egyetérteni, eddig sem értettünk mindenben egyet, de a legfontosabb, hogy tudjunk beszélni egymással, hogy képesek legyünk egymást meghallgatni, és talán akkor jobban meg is tudjuk érteni a másiknak az álláspontját, még akkor is, ha nem minden területen teljes az érdekazonosság és nem teljes az egyetértés’ – mondta a magyar köztársasági elnök.

Novák Katalin köszönetet mondott Klaus Iohannisnak a meghívásért, amely a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóján hangzott el szóban, majd írásban is megerősítette azt a román fél.

‘Éltem ezzel a lehetőséggel, hiszen tizenkét éve nem járt hivatalosan Bukarestben magyar államfő, most elmondhatom, hogy egy új fejezetet nyitottunk meg az együttműködésünkben azzal, hogy én hivatalosan Bukarestbe látogattam elnök úrnak a meghívására. Egyúttal én is meghívtam őt Budapestre, és megállapodtunk abban is, hogy ő hamarosan élni fog majd a Budapestre való hivatalos látogatásnak a lehetőségével’ – mondta Novák Katalin.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, államelnökké választása után rövid idővel valóban tett egy látogatást Romániában, a református egyház által szervezett rendezvényre való meghívásnak téve eleget. ‘Elnök úr is tudott erről, hivatalosan is tájékoztattuk a román államot erről a látogatásról, ő is kapott meghívást erre a rendezvényre, nem tudott eljönni, én ott voltam, ő is tud róla, beszéltünk erről, nincs semmi látnivaló ezzel a látogatással kapcsolatban sem’ – fogalmazott.

A magyar államfő pozitív üzenetként értékelte, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség része a román kormánynak.

‘Mindkettőnknek érdeke a magyar kisebbség jogainak védelme, a magyar államfőnek és Magyarországnak is az az érdeke, hogy a magyar kisebbségek a szülőföldjükön boldogulni tudjanak, így itt Erdélyben is. A kisebbségek jogainak védelme, megszilárdítása valóban egy közös érdek, és ahogy hangsúlyoztam, az, hogy az RMDSZ tagja a román kormánynak, számunkra egy olyan pozitív üzenet, egy olyan lehetőség, amely biztosíthatja, hogy ezek a jogok érvényesülni is tudjanak itt, Erdélyben is’ – jelentette ki Novák Katalin.

Share this post

PinIt
scroll to top