Nyárádszereda: egyeztetés a főtérre tervezett ortodox templom ügyében

Nyárádszereda alpolgármesterének kezdeményezésére hétfőn asztalhoz ültek a városi tanács tagjai, a polgármesteri hivatal jogászai, valamint a település lelkészei. A beszélgetésen részt vett a helyi ortodox egyház 4 hónapja kinevezett új papja, a 45 hívet tömörítő görög-keleti felekezet gondnoka, valamint a székelytompai református és a nyárádszeredai unitárius tiszteletes is.

A polgármesteri hivatal jogtanácsosa megerősítette a tényt, hogy hiába kötött egyezséget a polgármester, az előző ortodox pap és az alprefektus, az ortodox egyház továbbvitte a pereket, miközben az egyezség egy másik pontját is semmibe vette, ami arról szólt, hogy kormánytámogatással pénzt szerez a bontandó iskolaépületnek 1 vadonatúj iskolaépülettel való helyettesítésére.

A helyi tanács által többször szorgalmazott beszélgetésre azért került sor, mert a helybéli ortodox egyház vezetői amellett, hogy nem tartották be írásba foglalt ígéreteiket, papjuk hívei nevében feljelentette az államelnöknél a helyi magyar közösségét, amelyet románellenességgel vádolt meg. A városban tavalyelőtt törvénytelenül tették le egy építendő ortodox templom alapkövét, az ortodox pap ugyanakkor három ortodox hajlékot is építene a főtérre. A helyi vezetés egységesen kijelentette, a város 500 éves piacterére sem templom, sem semmilyen más épület nem fog ráépülni.

Forrás: Transindex.ro

Share this post

PinIt
scroll to top