Nyáron is fontos a megfelelő hő és hangszigetelés

nyilaszaro-beepitese

A műanyag nyílászárók három tényezőjén lehet a minél hatékonyabb hőszigetelő képességeket javítani. A felületének nagyságát tekintve legfontosabb alkotóelem az ablaküveg, ezután következik a tok- és szárnykeret profilja, a harmadik tényező pedig a vasalat.

Az ablaküvegek hőszigetelő képességét lehet fokozni a vastagságuk növelésével, hőszigetelő bevonat alkalmazásával, meleg perem beépítésével, a két ablaküveg közé gáz helyezésével, valamint két réteg helyett háromrétegű üvegezés alkalmazásával.

Az ablaküvegek keretét adó profilok kialakítása során több levegővel feltöltött kamrát képeznek ki, mivel a műanyag önmagában nem túl jó hőszigetelő. Mivel a levegő nagyon jó hőszigetelő, minél több levegővel töltött kamrát képeznek ki az ésszerűség határain belül, az ablak profilja annál jobban tudja szigetelni a hőt. Jelenleg az 5 kamrás nyílászárók az alapnak tekinthetőek, viszont az ennél magasabb kamraszámmal együtt már növelni kell a profil vastagságát is, különben nincs túl sok értelme a a kamraszám növelésének. Egy ötkamrás rendszer minimum 68 mm profilszélességű, egy hatkamrás pedig minimum 73 mm kell hogy legyen, erre a vásárlásnál érdemes odafigyelni. Fontos még a hőszigetelés biztosítása szempontjából a szárny és tok kapcsolatát adó tömítések kivitelezése. Jelenleg a kétszeres tömítés az alapkövetelmény, ettől jobb a háromszoros tömítés, más néven vízgátas rendszer.

Amennyiben valaki zajos környéken lakik, vagy csak szeretné a házát, lakását zajszigeteléssel komfortosabbá tenni, akkor nyílászáró csere esetén ne feledkezzen meg az ablakok, ajtók hangszigetelő képességéről sem. Alvás közben egyértelműen a legaktívabb érzékszerv a fül marad, a tudományos kutatások rámutattak, hogy a nyugodt, harmonikus alváshoz a zajszintnek nem szabad túllépnie a 25 decibeles határt. Ezt az értéket akárcsak megközelíteni sem lehet megfelelő hangszigetelő nyílászárók beépítése nélkül.

A nyílászárók hangszigetelő tulajdonságát decibelben tüntetik fel, ami például egy 30dB tulajdonságú nyílászáró esetében azt jelenti, hogy a nyílászáró egyik oldalán lévő 60 decibeles zajforrást 30dB értékre csökkenti le a másik oldalon. Vásárláskor tehát fontos tudnunk, hogy mekkora mértékű zajt akarunk lecsökkenteni mekkora dB értékre, és csak ennek biztos tudatában megvenni a hanggátló nyílászárót.

Share this post

PinIt
scroll to top