Nyolcra emelkedett a trichinózisos esetek száma a megyében

A megyei állatorvosok már nyolc trichinózisos fertőzést regisztráltak Maros megyében, ezért is hangsúlyozzák ki újra, hogy semmiképp se fogyasszanak a lakosok a húsból, a vizsgálat elvégzése előtt.

A fertőzött húsból ezúttal sem jutott az emberi szervezetbe, de érdemes azért fokozottan odafigyelni, ugyanis az ünnepek közeledtével egyre több helyen vágnak disznót, így jóval növekedik a fertőzés veszélye is – figyelmeztetnek a szakértők.

Azon megyei községek, ahol bebizonyították a trichinózis jelenlétét a sertéshúsban, a következők: Cintos, Marosbogát, Kerelőszentpál, Marosszentkirály és Kisikland.

A Trichinella spiralis parazitával fertőzött sertések húsát a hatóságiak elkobozzák és megsemmisítik, a tulajdonosokat pedig a piaci áraknak megfelelően kártérítik.

Lucian Goga, a Maros megyei Állategészségügyi Igazgatóság végrehajtó igazgatója úgy nyilatkozott, a trichinózist feltáró vizsgálatot bármelyik állatorvosi rendelőben elvégzik. A megyében összesen 92 ilyen rendelő működik, valamennyi községben. Ajánlott tehát, hogy a fogyasztása előtt feltétlenül megvizsgáltassák a sertéshúst.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Az igazgató hozzátette, a trichinoszkópos vizsgálat körülbelül 10 percet vesz igénybe, és körülbelül 7–15 lejbe kerül.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top