Nyomozást rendelt el Florea a Transzplantációs Intézetnél

ibcvtDorin Florea, Marosvásárhely polgármestere arra kéri fel az Egészségügyi Minisztériumot és a Főügyészséget, indítsanak nyomozást a Marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézetnél (IBCvT).

A városfő annak következtében fordult a hatóságokhoz, hogy dr. Radu Deac, az intézmény volt menedzsere a napokban azt tárta a nyilvánosság elé, 55 szivet kellett elpazarolniuk, amelyet sikeres beavatkozásoknak vethettek volna alá.

Ioan Chiorean, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal tanácsadója úgy fogalmazott, a polgármester szándéka az, hogy tisztázza Deac professzor állításait, valamint felderítse a történtek körülményeit és okait. Mindemellett arra is felkérik a szaktárcát és a Főügyészséget, állapítsák meg, hogy volt-e példa szívátültetésre az intézetnél 2012-ben, és ha igen, mekkora volt a túlélési ráta.

Dr. Deac néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta a sajtó képviselőinek, hogy 55 szerv érkezhetett volna Marosvásárhelyre átültetés céljából, azonban a 2011-ben érvénybe léptetett sürgősségi kormányrendelet által előírt struktúrális átszervezések megakadályozzák a műtéteket, ezért az új szívtől függő életeket már nem tudják megmenteni.

Az orvos hozzátette, tavaly 20 szivet pazaroltak el, míg idén 35 szerv jutott hasonló sorsra, a marosvásárhelyi intézet szervezetlensége, valamint a személyzet- és felszereléshiány miatt.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Dr. Radu Deac véleménye szerint, a Transzplantációs Intézet akkor tudna ismét normális körülmények között működni, ha újra önállóvá válhatna, és megszűnne azon rendelet érvényessége, amely szerint 2011-től az IBCvT a Maros Megyei Sürgősségi Kórház egyik osztályaként tevékenykedik.

    Forrás/fotó: citynews.ro

    Share this post

    PinIt
    scroll to top