Olcsóbbak lesznek a gyógyszerek

Az Egészségügyi Minisztérium drasztikus árcsökkentésekre kötelezi a gyógyszerforgalmazókat. Az ebből eredő megtakarítást pedig új kezelésekre akarják fordítani.

gyogyszer

Egy 2009/75-ös kormányrendelet értelmében a gyógyszer gyártóknak minden évben frissíteniük kellene a betegségek kezelésére szánt készítmények árát, idén pontosabban március 10-éig. Ez a kormányrendelet ugyanis előírja, hogy a Romániában forgalmazott orvosság árának alacsonyabbnak vagy egyenlőnek kell lennie azzal az árral, amit ugyanarra a gyógyszerre alkalmaznak Csehországban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Ausztriában, Belgiumban, Olaszországban, Litvániában, Spanyolországban, Görögországban és Németországban.

A gyógyszer gyártók szerint ez azt jelentené, hogy a frissítés után Romániában lennének a legalacsonyabb árak az Európai Unióban, emiatt a forgalmazók más piacokon értékesítenék a nemzetközi gyártók termékeit, ahol a nagyobb árak után nagyobb bevételre tehetnek szert. A forgalmazók viszont arra is figyelmeztetnek, hogy az intézkedés nyomán gyógyszerek százai (szív- és érrendszeri, rákos megbetegedést kezelő gyógyszer, különböző fájdalomcsillapítók) tűnhetnek el a romániai piacról, egyes vállalatok akár ki is vonulnának az országból.

A becslések szerint a leírt szabályozás kapcsán gyakorolt árcsökkentéssel a betegek akár húsz százalékkal kevesebbet fizetnének a kompenzált gyógyszerekért. A megtakarítás elérheti az évi 300 millió eurót is, amit új kezelések bevezetésére használhatnának.

Share this post

PinIt
scroll to top