Önkéntes Rendőrség – ki csatlakozhat a rendfenntartók soraihoz?

A Helyi Rendőrség kidolgozta azt a szabályzatot, amellyel jogerősen is megalapozza az Önkéntes Rendőrséghez való csatlakozás feltételeit. A szabályzat ugyanis pontosan leszögezi, a polgároknak milyen kritériumoknak kell eleget tenniük ahhoz, hogy önkéntes rendőrként résztvegyenek az antiszociális cselekmények megelőzésében.

Az önkéntesekre azért van szükség, mivel a leépítések miatt a Helyi Rendőrségnél közel felére csökkent a közalkalmazottak száma.

A jelentkezők neme, nemzetisége és vallása nem képez akadályt az önkéntessé válásban. Ezek mellett viszont vannak olyan feltételek, amelyeknek mindenképp eleget kell tenniük a csatlakozni vágyóknak.

Ennek értelmében, önkéntes rendőr lehet minden román állampolgár, aki betöltötte már a 18. életévét, akinek állandó lakhelye Marosvásárhelyen található, és aki egészségügyi szempontból is alkalmas a munkavégzésre.

A Helyi Rendőrség képviselői szerint, az önkéntességet egy szerződés megkötése fogja bizonyítani, amelyet a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Helyi Rendőrség Igazgatósága és az illető önkéntes ír majd alá, az önkéntességre vonatkozó törvény és a leszerződtetés szabadsága értelmében.

Share this post

PinIt
scroll to top