Óriási bírságot kapott Izsák Balázs a felvonulás miatt

Megbírságolták a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés szervezőit és egyes résztvevőit: 11 kihágásért összesen 36 ezer lej (2 millió 400 ezer forint) értékben szabtak ki bírságot – közölte kedden Manea Daniel, a Maros megyei csendőrség szóvivője.

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Hozzátette: a megbírságolt személyek valamennyien román állampolgárok, Hargita és Kovászna megyei lakosok.
Izsák Balázs, a demonstrációt szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az MTI-nek megerősítette: a szervezőkre összesen 12 ezer lejes bírságot szabtak ki a gyülekezési törvény három különböző cikkelyének megsértésére hivatkozva.

Az SZNT elnöke elmondta: a bírság legnagyobb, 8000 lejes tételét a be nem jelentett vagy betiltott rendezvény megtartásáért kapták, holott a menetelés betiltásáról nem született hivatalos közigazgatási határozat. További háromezer lejes bírságot szabtak ki arra hivatkozva, hogy a szervezők nem tették meg a szükséges intézkedéseket az incidensek megelőzésére, és további ezer lejt az úttest elfoglalásáért – tette hozzá.

Az SZNT elnöke közölte, hogy az intézkedést megalapozatlannak tartja és közigazgatási bíróságtól fogja kérni a szervezőkre kirótt bírság megsemmisítését. A hivatalos személy elleni erőszakot egytől öt évig, a veszélyes eszközök birtoklását (jelen esetben egy hagyományőrző kard) fél évtől két évig, a robbanószer birtoklását (jelen esetben petárda) kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az új román büntetőtörvénykönyv.

A Háromszék című erdélyi lap kedden arról számolt be, hogy a marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt Vetró Andrást, egy hagyományőrző egyesület, a 15. Székely Határőr Gya­logezred vezetőjét is megbírságolta a csendőrség, de a megbírságolt személy azt állítja: nem volt jelen a tüntetésen. Rajta hívül a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének hat tagját is megbírságolták – tudta meg a lap.

A Székely vértanúk emlékművénél március 10-én rendezett marosvásárhelyi autonómiatüntetés végén a résztvevők – a polgármester tiltása ellenére – Marosvásárhely főterére vonultak. A csendőrségi szóvivő akkor ezt mondta az MTI-nek: jelentősebb incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció, kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták.

A dulakodásról készült videofelvételek nyomán azonban a román politikusok a „magyar szélsőségesek” példás megtüntetését követelték. Hétfőn a román belügyminisztérium közölte: négy magyar állampolgár – köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője – egy évig nem léphet be Romániába.

Share this post

PinIt
scroll to top