Országos premier Marosvásárhelyen: véglegesen kezelhető a magas vérnyomás

kardio.muszerOrszágos premiernek számító beavatkozást hajtottak ma végre a Maros Megyei Sürgősségi Kórház kardiológiai klinikáján.

A dr. Benedek Imre szívorvos és dr. Dirk Troucheau belga szakember által vezetett csapat ugyanis gyakorlatba ültette városunkban a magas vérnyomás ellenszerét, amely nem igényel további kezelést.

Az újonnan felavatott módszer a vese-denevráció által csökkenti a magas vérnyomást, a külföldi orvos által hozott gépezet segítségével.

Dr. Benedek Teodora, szakorvos úgy nyilatkozott, ezzel a beavatkozás után a beteg nem szorul további kezelésre, hanem a probléma azonnal megszüntethető. Ugyanakkor, az orvosi beavatkozás altatást sem sem igényel. Hozzátette, két páciens részesült már ebben a kezelésben, egy 55 és egy 60 éves marosvásárhelyi nő. A beavatkozás időtartama 30 perc volt. Azt követően, a betegek jól vannak, és vérnyomásuk értéke is stabil.

Ez egy újfajta kezelés, amelyet Romániában most hajtanak végre először, Marosvásárhelyen. Az életkor nem jelent feltételt, inkább a vesében lévő ütőerek anatómiai állapota a fontos – részletezte dr. Benedek Teodora. Hozzátette, a magas vérnyomásos betegek jelentős része élhet ezzel a kezelési lehetőséggel.

A betegség súlyosságának függvényében, a beavatkozást követően szó lehet egy enyhébb kezelésről, amely a három-négy tabletta helyett egy gyógyszert jelent, a vérnyomás stabilizálásának érdekében – számolt be a szakorvos. Dr. Dirk Troucheau elmondása szerint, Belgiumban alíg hat hónapja használják ezt a módszert, és nagyon elégedettek az eredményekkel.

Nem ez az egyedüli újdonság a szívbetegek kezelését illetően. Idéntől ugyanis optikai koherencia-tomográffal is dolgoznak a Kardiológián, egy olyan gépezettel, amely által pontosabban felmérhető a vérerek állapota egy szívinfarktus után. Dr. Monica Chiţu, szakorvos úgy nyilatkozott, 25 beteget vetettek már alá ennek a módszernek, amely által a beavatkozás sokkal biztonságoabb és hatékonyabb, mentesítve a pácienst a szövődmények alól.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top