Orvosi ellátás, magánosított egészségügyi biztosítás ellenében?

Azon személyek, akik nem fizetnek járulékot az egészségügyi ellátásért, csakis sürgősségi esetekben részesülnek orvosi ellátásban, szerződés által leszögezett, minimális szintű ellátási csomag keretén belül – áll az Egészségügyi Törvény új projektjében.

A törvénytervezetet szerdán bocsátották közvitára, az Egészségügyi Minisztérium honlapján. A dokumentum szerint, aki nem köt majd egészségügyi biztosítást, csakis akkor kapja meg a minimális ellátási csomagot, ha sebészeti sürgősségről, járványos betegségről vagy az országos immunizáló program valamely esetéről van szó.

Továbbá, terhességi felülvizsgálatban, családtervezési szolgáltatásokban is részesülhetünk e minimális csomag során, amennyiben ezen ellátási csomagot szabályozó szerződés által megszabott tarifok ezt fedezik.

Ugyanakkor, a járulék fizetésének a megszakításával is csökken az alapcsomagba foglalt szolgáltatások száma, méghozzá a nemfizetést követő harmadik hónaptól – olvasható a tervezetben.

A dokumentum szerint, azon személyek, akik megkötik ezt a fajta egészségügyi biztosítást, egészségügyi alapcsomagban részesülnek, a szerződés aláírásától számítva. Az elmaradt, befizetendő összegeket pedig a törvény értelmében hajtják majd be az illetékesek.

A jövedelmeket, amelyek alapján ezt a biztosítást számolják, az Adótörvény határozza meg. Ennek értelmében, a biztosítás megkötésénél figyelembe veszik a béreket és bérhez hasonló egyéb jövedelmeket, az önálló tevékenységekből származó pénzösszegeket, a mezőgazdasági jövedelmeket, a befektetésekből származó összegeket, a különböző javak lemondásából adódó pénzeket, a szerencsejátékok, nyeremények során szerzett összegeket, valamint egyéb jövedelmeket, kivéve az ingatlanok átadásából származó jövedelmeket, a kamatokat és a 740 lejt meghaladó nyugdíjakat.

Akiknek havi jövedelme nem éri el az országos bruttó minimálbér értékét, azok esetében a biztosítást a keresett összeg alapján határozzák meg. Azon személyek pedig, akiknek semmilyen jövedelme nincs, fizetésmentes egészségügyi biztosításban részesülnek.

Az új egészségügyi törvény célja az egészségügyi biztosítóházak magánosítása, valamint az egészségügyi intézmények alapítványszerű vagy akár kereskedelmi egységekbe való rendeződése.

Az új törvénnyel kapcsolatos javaslatok megfogalmazásának határideje 10 nap, a projekt leírása azonban 2012. január 28-ig olvasható lesz a minisztérium honlapján.

Forrás: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top