Orvosok nélkül maradunk?

Akár ez is bekövetkezhet, hamarosan, amennyiben nem változik a helyzet Romániában. Tavaly ugyanis közel 2800 orvos kérvényezte a szakmáját igazoló oklevelét azért, hogy külföldön dolgozhasson. Az emigrálási hullám pedig napról napra nő: ez azt jelenti, hogy folyamatosan hagyják el az országot azok a specialisták és rezidensek, akikből itthon csúfat űznek, külföldön pedig megbecsülnek – fizetés szempontjából.

Ország-szinten, 2010-ben pontosan 2779 szakember váltotta ki a szakmáját bizonyító okiratot. De már a 2011-es adatok is 200 fölé mutatnak: (eddig) csak Maros megyében 79 orvos fog biztosan külföldön munkát vállalni.

A megye jelenleg a hetedik helyen áll, ami az emigrálást illeti.

A célpontok Nagy-Britannia, Franciaország és Németország. A külföldi munkavállalás fő oka pedig egyértelműen az alacsony bérezés. Amíg nálunk egy rezidens orvos 800 lejes fizetésért dolgozik – 200 euróért sem, addig külföldön egy rezidens kezdő fizetése 1500 euró, azaz több mint hétszerese az itthoninak. Hasonló a helyzet a specialista orvosok esetében is. Akik háta mögött 15 év tapasztalat áll, itthon közel 2500 lejt – körülbelül 600 eurót keresnek. Külföldön azonban egy hasonló régiséggel rendelkező orvost 8000–10000 euróval fizetnek meg, vagyis az itthoni bér tízszeresénél is többel.

Érdemes tehát itt húzni az igát, mondhatni semmiért, annyi év tanulás (és munka) után? Nézőpont kérdése…

Share this post

PinIt
scroll to top