Oscar-díjas film a 19. Alter-Native-on!

23 ország 56 filmje került be a 19. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 11 órás versenyprogramjába, emellett azonban természetesen játékfilmekből sem lesz hiány. Ebben az évben nem kevesebb, mint 14 hosszúfilmet nézhet meg az Alter-Native közönsége, köztük több díjnyertes alkotást is.

Ezek közé tartozik Susanne Bier Egy jobb világ (In a Better World) című filmje, amellyel a dán rendező elnyerte idén a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. A film két helyszínen játszódik: egy afrikai menekülttáborban és egy dán kisvárosban, ahol két család sorsa kereszteződik, amikor fiaik barátságot kötnek. Találkozásuk kockázatos helyzeteket és nehezen feldolgozható érzelmeket szül… A filmet november 6-án, vasárnap 12 óra 20 perctól vetítik.

Egy másik többszörösen díjazott alkotás Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmje, amely elnyerte tavaly a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 63. cannes-i filmfesztivál második legjelentősebb, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű válogatásában. Idén pedig a magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült nagyjátékfilm elhódította az első ízben megrendezett ploiesti-i Arany Kárpátok Filmfesztivál fődíját. A film Piroska, egy túlsúlyos, érzéketlenné vált ápolónő története, aki nem tud ellenállni a krémes süteményeknek. Egy napon útra kel, hogy megkeresse régen elvesztett gyerekkori barátnőjét. Miközben az emlékeit próbálja összegyűjteni, ellentmondásos utazásra indul a saját és azok emlékezetében, akikkel útja során találkozik… A filmet november 3-án, csütörtökön 20 óra 45 perckor nézheti meg a fesztivál közönsége.

Természetesen a román filmipar is képviselteti magát az idei fesztiválon, méghozzá díjnyertes alkotással. Adrian Sitaru Din dragoste cu cele mai bune intenţii (Szívből jövő szeretetből) című nagyjátékfilmje a Locarnói Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezőnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó kitüntetést. Íme, egy kis ízelítő a filmből: Alex egy harmincas évei közepén járó, meglehetősen neurotikus figura. Amikor édesanyja egy szívinfarktus miatt kórházba kerül, az aggódó fiú élete is kitér a szokványos kerékvágásból. A kórházban bohózatba illő események sodrába kerül, furcsa alakokkal és váratlan fejleményekkel kerül szembe. Megpróbálja kezelni a helyzet, de közben újabb és újabb, édesanyját fenyegető veszélyekről képzeleg… A román-magyar koprodukciót november 5-én, szombaton 17 óra 50 perctől nézhetik meg az érdeklődők.

A fesztiválon vetítésre kerülő nagyjátékfilmek jegyzéke és egyéb információk megtalálhatók a www.madisz.ro honlapon.

A FESZTIVÁLBELÉPŐK ÁRA TAVALYHOZ KÉPEST NEM VÁLTOZOTT: A NAPIJEGY 10 LEJBE KERÜL, AZ 5 NAPRA SZÓLÓ BÉRLET ÁRA PEDIG 30 LEJ.

Share this post

PinIt
scroll to top