Őspremier a romániai orvosok számára

Világszinten először Marosvásárhelyen hozzák létre a krízishelyzetek menedzseléséről szóló, e-learning típusú képzés-rendszert, a romániai egészségügyi dolgozók számára. A francia, olasz és román orvosok közbenjárásával megalkotott professzionális tanfolyam célja, hogy a Sürgősségen dolgozók biztosabb kézzel járjanak el a csoportos közúti balesetek, katasztrófák okozta emberi áldozatok mentésében.

A projekt szombaton startolt városunkban, értéke pedig meghaladja a 20700000 lejt, amelynek 2%-át a SMURD Alapítvány állja.

Dr. Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott, a projektnek három fő vonala van. Az első az e-learning típusú távoktatási folyamat, Románia minden egyes sürgősségi osztályon dolgozó alkalmazottjának. Ez biztosítaná az elméleti részt a krízishelyzetek menedzselésében. A második vonalat egy szimuláló rendszer létrehozása képviseli, amely a gyakorlati résznél nyújt majd nagy segítséget az egészségügyi személyzetnek. Amennyiben ezt a rendszert helyhez kötöttnek alakítják, akkor Marosvásárhelyen fogják azt működésbe hozni. A szimuláló célja, hogy a sürgősségi ellátásokat és a mentést minél rutinosabbá tegye a közbenjáró orvosok számára. Végül, a harmadik lépés nem más, mint az e-learning beindítása és a szimuláló rendszer alkalmazása. Vagyis, első fordulóban 1500 orvost, mentőst és mentőtisztet képeznek ki, majd alávetik őket a szimuláló által keltett gyakorlati tevékenységeknek – magyarázta Arafat.

Gen. Henri Julien, a Francia Katasztrófa-Egészségügyi Egyesület alelnöke úgy nyilatkozott, megtiszteltetés számukra egy ilyen projektben részt venni. A világon ugyanis még senki sem hozott létre hasonló továbbképzési rendszert. Igaz, hogy drága, de mindenképp megéri: akik elvégzik a képzést, nemcsak tudást és gyakorlatot nyernek, hanem lehetőséget kapnak a fejlődésre is – tette hozzá az alelnök.

Share this post

PinIt
scroll to top