Összevonták az adóhivatalt a vámhatósággal Romániában

Csalásellenes Igazgatósággá (DAF) alakul át Romániában az adó- és pénzügyi hivatal, amelybe a pénzügyőrséget és a vámhatóságot is beolvasztják – döntötte el szerdai ülésén a bukaresti kormány.

adohivatalA hatóság elsődleges feladata az adócsalás visszaszorítása lesz.

A sürgősségi kormányrendelettel létrehozott Csalásellenes Igazgatóság bűnvádi eljárásokat is folytathat a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) felügyelete alatt.

„Húsz éve mindenki csak beszél az adócsalásról. Ezzel a mai radikális, fontos döntéssel a tettek mezejére lépünk ebben a harcban” – mondta a kormányülésen Victor Ponta miniszterelnök. Kifejtette, hogy a DAF-nak nemcsak az lesz a feladata, hogy gyors eljárásokkal kemény büntetéseket szabjon ki adócsalókra, hanem az is, hogy behajtsa a költségvetésnek általuk okozott kárt.

Ponta korábban arról beszélt, hogy az összevont Csalásellenes Igazgatóság egyfajta korrupcióellenes ügyészségként fog működni fiskális téren.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    „Konkrétan a jövedéki csalás felgöngyölítésével fog foglalkozni, ami például a zöldség-gyümölcs és egyéb termékeknél tapasztalható, és nem a sarki butikosra gondolok” – magyarázta a miniszterelnök.

    A kormány szerdai közleménye szerint a hatóságok összevonása előfeltétele volt az adóhivatal átszervezésének, amelyre a Világbankkal kötött hitelmegállapodásában Románia kötelezettséget vállalt. A jelenlegi 221 adó- és pénzügyi hivatal helyett az összevont hatóság 47 kirendeltséggel fog működni, amelyet nyolc regionális igazgatóságba szerveznek.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top