Ősztől felszámolják a magyar gyógyszerészképzést a MOGYE-n

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen 1948 óta zajlik magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Az egyetem rektora, Leonard Azamfirei, bejelentette, hogy ősztől megszűnik a magyar gyógyszerészképzés az egyetemen. Szerinte ez azért fog bekövetkezni, mert a magyar egyetemi illetékesek nem állították össze az akkreditációhoz szükséges dossziét.

mogye

„Így fest a jelenlegi helyzet, és ezt nem én állítom, hanem a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS). Hogy miért jutottunk ebbe a szomorú helyzetbe, kérdezzék meg a magyar illetékeseket, azokat, akik politikai okok miatt nem voltak hajlandók összeállítani az akkreditációs dossziét” – nyilatkozta Leonard Azamfirei rektor.

„Szó sincs arról, hogy ne állítottuk volna össze a dossziét. Csakhogy Sipos Emese, aki korábban lemondott a dékánhelyettesi tisztségéről, teljesen érthető módon nem volt hajlandó aláírni egy, a magyar diákokat diszkrimináló dokumentumot” – mondta el Szilágyi Tibor visszavonult rektor helyettes, aki szerint az egyetem román vezetősége és a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség így próbálja meg ellehetetleníteni a magyar gyógyszerészképzést.

Azt tudni kell, hogy a román és magyar tagozat akkreditációs kérelme azonos, csak a dosszié fedőlapján ír mást. A román nyelvű oktatás esetében végleges akkreditációról lenne szó, addig a magyar nyelvűben csak ideiglenesről.

„Nem mehettünk bele olyasmibe, hogy két diák, egy román és egy magyar ül egy padban, hallgatják a gyakorlati órát, de míg az egyik véglegesen akkreditált programon vesz részt, a másik csak egy ideiglenesen. Még senkit nem akarok ezzel riogatni, annál is inkább, mivel a hétfői szenátusi ülés egyik napirendi pontja éppen a magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Ha nem sikerül dűlőre jutni, és az egyetem vezetősége erőlteti a diszkriminatív elképzelését, nem minket, magyar oktatókat, hanem a román többségű szenátust terheli annak a felelőssége, hogy ősztől a gyógyszerészeti fakultás bezárja a kapuit a magyar jelentkezők előtt” – jelentette ki a Syékelyhonnak Szilágyi Tibor.

A MOGYE az idén száz helyet hirdethet meg a gyógyszerészeti fakultására felvételizni kívánó román diákok számára.

A magyar diákok számára egyet se.

Forrás: székelyhon.ro

Share this post

PinIt
scroll to top