Öt dolog, amit nem árt észben tartani nyaralás előtt

Nyaralás előtt senki nem szeret a félresikerült vakáció gondolatával foglalkozni, de nem árt felkészülni az esetleges vészhelyzetekre. Néhány jó tanács az útra kelőknek.

Az EU területén, illetve Törökországban, Horvátországban és Montenegróban mindenhol használható a 112-es segélyhívó, amelyen keresztül a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is riaszthatók.

Indulás előtt nem árt beszerezni az európai egészségbiztosítási kártyát sem, amellyel az EU 27 tagállamában, illetve Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban ugyanazokkal a feltételekkel és költségekkel lehet igénybe venni a sürgősségi ellátást, mint az abban az országban biztosítottak. A kártyát mindenkinek otthon, a saját egészségbiztosítójától kell igényelnie.

A repülő- vagy vonatjárat meghatározott idejű késése vagy törlése esetén az uniós szabályok értelmében kártérítés jár az utasoknak, a társaságoknak pedig szükség esetén gondoskodniuk kell az utasok élelmezéséről és elszállásolásáról.

Ha elveszne az útlevele, a rendőrséggel akadna dolga külföldön, esetleg konzuli segítségre van szüksége az EU-n kívül olyan országban, ahol hazájának nincs nagykövetsége vagy konzulátusa, bármely másik uniós ország nagykövetségéhez fordulhat segítségért.

Július 1-jétől tovább csökkentek a külföldi telefonálás és adatletöltés költségei, így az otthoniakkal való kapcsolattartás is könnyebb. Részletes tarifák ITT.

Fotó: Simon Pielow

Share this post

PinIt
scroll to top