Pénzbírságra számíthat, aki nem nyilatkozik a népszámláló biztosoknak

Mint ismeretes, idén Romániában október 20–31. között zajlik a Népszámlálás legújabb fordulója. A törvény szerint, a Helyi Rendőrség akár 4500 lejes pénzbírságban is részesítheti azt az állampolgárt, aki nem válaszol a biztosok kérdéseire.

Azt is tudni kell, hogy a népszámláló biztosok már október 19-én felkeresik a lakosságot – ez egyfajta „bemelegítő” látogatás lesz, amely során felmérik a nekik kiutalt körzeteket.

Az eddigi népszámlálásokhoz hasonlóan, idén is az állampolgárok otthonában/lakásán történik meg az adatok bevitele, a megkérdezettek vagy a háztartás egyik tagjának saját felelősségre történő bevallásai szerint.

A népszámláló biztosok a személyazonosságiuk és a polgármester pecsétjével is hitelesített népszámláló igazolványuk felmutatásával azonosítják majd magukat.

Az információszolgáltatás az állampolgárok részéről kötelező, tehát a lakosoknak kötelességük lesz megmutatni úgy a személyazonosságiukat, mint a gyerekeik keresztlevelét a biztosok kérésére.

Amennyiben ez nem történik meg – azaz, ha a biztosokat meggátolják a munkájuk végzésében és az adatok hiteles bevezetésében, az érintett állampolgárokat az 1502/2009-es Kormányrendelet törvénye alapján 1500–4500 lej között terjedő büntetésben részesítik a Helyi Rendőrség képviselői.

A Népszámlálás célja, hogy alapvető és minőségi adatokat gyűjtsön be Románia lakosságáról a társadalmi és gazdasági szektor, valamint a városfejlesztés, kutatás és üzleti szféra számára – adja hírül az adevarul.ro.

Share this post

PinIt
scroll to top