Peti András: a polgármesteri hivatal csak az engedélyek beszerzése után lásson hozzá a fakivágásnak

fakitermelesA marosvásárhelyi városi tanács RMDSZ frakciója nevében Peti András közleményben hívja fel a figyelmet a polgármesteri hivatal fakivágási és metszési programja kapcsán, mivel a frakció szerint idén is az előző években tapasztalt módszer szerint fogtak hozzá a munkálatoknak. 

„Az idei fakivágási program 26. pontjában minden olyan fát kivágnának, amely az útkereszteződésektől 20-30 méterre találhatóak, a következő pontban pedig azt tervezik, hogy a járdák mentén minden 15 évesnél idősebb fát kidöntenek, s az is különös, hogy a N. Iorga utcában minden második fától megakarnak szabadulni. Valószínű, hogy közlekedés-és lakosságbiztonsági indokra hivatkoznak, azonban a szándék messze túlmutat ezen a célon” – olvasható a dokumentumban.

A közlemény megjegyzi, a fakivágást és metszést kizárólag az engedély beszerzése után lehet elvégezni úgy, hogy a környék zöld övezete ne károsuljon. Az engedélyt csak az említett bizottság jóváhagyása után lehet kibocsátani.

Az RMDSZ frakció ezért felhívja a polgármesteri hivatal figyelmét, hogy a korábban említett, tervezett fakivágás esetén a tanácsi határozatnak megfelelően járjanak el.

„Amennyiben a polgármesteri hivatal továbbra sem veszi figyelembe a bizottság és a lakosok jogos igényét, hogy a környezetvédelmi szabályoknak megfelelően, ésszerű érvek mentén járjanak el és gondozzák a város zöldövezetét, – a demokrácia elveinek megfelelően – támogatjuk a civil szervezetek törvényes környezetvédő kezdeményezését. Továbbá felkérjük a polgármesteri hivatalt, hogy nyújtsa be a helyi tanácshoz több zöldövezet és/vagy egy új városi park létesítésének konkrét tervét” – zárul a dokumentum.

Forrás: Transindex.ro, Fotó: mediatica.ro

Share this post

PinIt
scroll to top