Peti András feladatkörei között az anyakönyvvezetés

Peti András, nemrégiben megválasztott RMDSZ-es alpolgármester beköltözött a Városháza épületében levő irodájába, és Dorin Florea a hatásköreit is kijelölte.

Fotó: RMDSZ

Fotó: RMDSZ

„Az elmúlt 13 év legtöbb alpolgármesteri feladatkörét kaptam meg, amelyet egyértelműen kihívásnak tekintek. Ezek között van a távfűtés problémájának rendezése, a Jedd és a Maros Megyei Sürgősségi Kórház közötti belső körgyűrű megépítése, a megyei integrált hulladékgazdálkodási terv kidolgozása, anyakönyvvezetés (magyar nyelven is), adók és illetékek behajtásának koordinációja, ugyanakkor az Európai Kulturális Főváros projekt megpályázása is” – sorolta Peti.

Emellett a helyi RMDSZ tervei között szerepel egy, a város kulturális életét fellendíteni hivatott főigazgatóság létrehozása, amelynek hatáskörébe a Középkori Vár, a Művész Mozi, a Nyári Színpad és a meggyesfalván levő Művelődési Ház fog tartozni.

„Ugyanakkor a vásárhelyi szobrok feltérképezése, állapotának megvizsgálása, restaurálása, de a magyar közösséget érintő problémákról szóló viták és kerekasztal-beszélgetések megszervezése is a közeljövő tervei” – szögezte le Peti.

Két pillére épülő RMDSZ-stratégia

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete mai sajtótájékoztatóján bemutatta programját is, amely elmondásuk szerint két alappillérre épül: önkormányzati-politikai vonalra, illetve a közösségépítésre.

„A város közigazgatásában szeretnénk aktívan szerepet vállalni, de a helyi magyar közösség társadalmi életének megszervezése, támogatása és egy életerős közösség kialakítása a célunk” – mondta el Peti András alpolgármester. Azt is hozzátette, hogy alakítója, generáló motorja kíván lenni a fenti folyamatnak, minden szakterületen. Követezésképp szervezetépítésre, gazdaságra, művelődésre, kultúrára, oktatásra vonatkozó stratégiákat dolgoznak ki, de ifjúsági, szociális és környezetvédelmi kérdések megoldására is törekednek.

Tervük a mára már „elrománosodott”, és kulturális programokban szegényes Marosvásárhelyi Napok napirendjébe, szellemiségébe magyar kultúrát és értékeket is becsempészni.

Novák Zoltán, a városi RMDSZ kultúráért felelős alelnöke elmondta, hogy egy helyi napilappal közösen egy történelmi kiadványt hoztak tető alá, amely havonta jelenne meg, és amely a kommunizmus időszakát dolgozná fel. A Kommunizmus fogságában című havilap magyar és román nyelven is megjelenik, történészeknek, diákoknak, laikusoknak egyaránt ajánlott.

Forrás: Központ.ro

Share this post

PinIt
scroll to top