Petíciót indítottak a marosvásárhelyiek az Azomures ellen

Marosvásárhelyen megelégelték a vegyipari vállalat folyamatos légszennyezését, és úgy tűnik, kialakul egy civil összefogás az ügyben.

azomaros-kombinat

A Transindex szerkesztőségébe juttatták el azt a petíciót, amely nemrégiben indult útjára, s amelynek a megfogalmazója/elindítója ismeretlen. Ebben kérik a kombinát tevékenységének környezetvédelmi és jogi kivizsgálását, tekintve, hogy a városban a helyzet nem enyhült az évek során, sőt rosszabbodott. A civilek szeretnék sürgetni az illetékes szerveket, hogy konkrét pozitív változást idézzenek elő. A petíciót Karmenu Vellához, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosához címezték, és június 3-án indult, mindeddig több mint 1300 aláírója van.

A kombinát a civilek szerint valós környezetvédelmi és egészségügyi veszélyt jelent, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy csupán az idei évben 100 alkalommal lépte túl miatta a város nitrogénszintje a megengedett határt. A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség mérései szerint ez az arány februárban és májusban volt a legnagyobb, ekkor voltak olyan alkalmak is, hogy a nitrogénszint a megengedettnél hatszor nagyobb volt.

Az Azomures 2011 óta svájci tulajdonban van, mióta akkori rekordnyereség után a török tulajdonosok túladtak rajta. A kombinát elsősorban műtrágyákat gyárt: ammónium-nitrátot (NH4NO3), mészammon salétromot (NH4NO3 + CaCO3), karbamidot ( (NH2)2CO), NPK (nitrogén-foszfor-kálium) kompakt műtrágyákat, kálcium-nitrátot (Ca(NO3)2 ), folyékony műtrágyát (karbamid+ammónia). De gáznemű és folyékony nitrogén (N), kalcium-karbonát (CaCO3) és melamin is szerepel a terméklistájukon.

A gyártási folyamatokhoz (2011-es adatok szerint) évente nagy mennyiségű földgázt, 19 millió köbméter vizet és egy hosszú listányi egyéb alapanyagot áramoltatnak illetve szállítanak be az üzem 12 termelőegységébe. A lejátszódó reakciók-gyártási folyamatok a felhasznált alapanyagokkal arányos mennyiségű vegyülettel dúsítják a légkört, illetve az üzem mögött elfolyó Maros vizét. A kéményeken át nitrogén-oxidok (NOx), kén-dioxid (SO2) , szén-monoxid (CO), szén-dioxid (CO2), ammónia (NH3), szilárd részecskék és illékony szerves vegyületek távoznak.

Ezek hosszú távon mind hozzájárulhatnak különböző légzőszervi és más megbetegedésekhez, annak ellenére, hogy konkrétan nem született még olyan hatástanulmány, amely felmérné a tényleges hatásokat. A légszennyezéshez hozzájárul a Marosba engedett szennyezés mértéke is, amely évente kb. 14,2 millió köbméter szennyvízben merül ki, amely nagy mennyiségű arzént, fluort, foszfort, szulfátokat, nitrátokat, nitriteket stb. tartalmaz, és ezek szennyvízben oldott koncentrációja is gyakran meghaladja a megengedett határértékeket.

A Környezetvédelmi Őrség sorozatosan szabja ki a büntetéseket a feljelentések alapján, de a vállalat ezekkel könnyedén megbirkózik, és ez egy mókuskerékszerű állapotot idéz elő. A tiltakozók úgy gondolják, az illetékes hatóságoknak komolyabb lépéseket kell tenniük. A marosvásárhelyiek a városlakók legnagyobb Facebook-csoportjában népszerűsítik a petíciót, többen részt vesznek abban a kampányban is, amely során naponta egy fényképes üzenetet küldenek a kombinátról Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek, amelyre természetesen nem érkezik válasz.

A vegyipari vállalatról időről-időre felröppen a hír, hogy bezárják, de erről szó sincs, elnézve a fejlesztéseket, például néhány napja új felszereléseket szereltek a gyárba, amelyek a gyártási költségek csökkentését hivatottak segíteni. Ugyanakkor a légszűrőre fogják az általuk okozott nitrogén- és ammóniaszennyezést, de úgy tűnik, egyelőre olcsóbb a bírságokat fizetni, mint kicserélni. Természetesen vannak pozitív lépések is a vállalat részéről, nemrégiben például betömték a környezetvédelmi szakértők által ökológiai kockázatnak minősített zagytározót.

Forrás: Transindex.ro

Share this post

PinIt
scroll to top