Portik Vilmos: A Vásárhelyi Forgatag nem eladó!

Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője reagált Dorin Florea tegnapi nyilatkozatára, nyílt levelet írt Marosvásárhely polgármesteréhez.

portik-vilmos

A levelet vágatlanul lentebb olvashatják olvasóink:

Nyílt levél Marosvásárhely polgármesteréhez, dr. Dorin Floreához

 Polgármester Úr!

Magyarul írok önnek, mert hiszem, hogy a „multikulturalitás fővárosában”, ahol „oly nagyok még az etnikai feszültségek”, hogy ezek levezetéséhez a polgármesteri hivatal „Őszi harmóniák” nevű rendezvényt óhajtott szervezni, nos ilyen városban ez csak természetes dolog lehet.

Mivel az elmúlt néhány hét alatt a sokadik alkalommal sértette meg mind a vásárhelyi magyarokat, mind pedig a Vásárhelyi Forgatag szervezőit, szükségszerűnek látom, hogy néhány olyan pontosítást ejtsünk meg, amely önnek is segít helyes képet alkotni a Vásárhelyi Forgatagról, illetőleg bízunk benne, hogy ezek ismeretében nem nyilatkozik többé valótlanságokat a rendezvényünkkel kapcsolatosan:

–          A Vásárhelyi Forgatagot a Marosvásárhelyért Egyesület szervezi, amelynek alapítói és vezetői egyházi, akadémiai, vállalkozói, civil és politikai szférából kerültek ki. Kérjük ezért ezt a rendezvényt a marosvásárhelyi magyarság érdekeit és igényeit egységesen felmutató eseményként kezelni. Az RMDSZ valamint az Erdélyi Magyar Néppárt ugyan kiemelt partnerei voltak a rendezvénynek, de a Vásárhelyi Forgatag politikai kategorizálása, és eszerinti mérlegelése öntől, mint városvezetőtől, teljességgel elfogadhatatlan.

–          Azt állítja, hogy rengetegszer találkozott a főszervezőkkel! Kénytelenek vagyunk ellentmondani, hiszen mi szervezők soha nem találkoztunk önnel! Több munkatársával módunkban állt beszélgetést folytatni, amely beszélgetések jórészt a süketek párbeszédéhez voltak hasonlatosak, de ön egyetlen egyszer sem volt hajlandó szóba állni a szervezőkkel. A politikai jellegű találkozóit – amennyiben voltak ilyenek – kérem, ne próbálja szervezőkkel folytatott tárgyalásnak beállítani, hiszen fentebb pontosan azt hangsúlyoztam, hogy a Vásárhelyi Forgatag nem politikai alkudozás tárgya.

–          Figyelmeztet, hogy amíg ön Marosvásárhely polgármestere lesz, soha nem fog engedélyezni magyar rendezvényt a városban. Mi a leghatározottabban hívjuk fel a figyelmét arra, hogy önnek sem erkölcsi, sem pedig törvény által szavatolt joga nincs ehhez. Határozottan követeljük, hogy a törvény betűje szerint járjon el az augusztus 30-án iktatott, 2014-es évre vonatkozó területigénylési kérésünk elbírálásakor.

–          Tájékoztatjuk ugyanakkor, hogy a Vásárhelyi Forgatag NEM ELADÓ! Sem a nyilvánosságnak szánt erős mondatokkal, sem tárgyalóasztal melletti negédes befolyásolással, sem pénzzel, sem pedig megfélemlítő eszközökkel nem fogja a Vásárhelyi Forgatagot vegyes rendezvénnyé alakítani! A román közösség felé megfogalmazandó üzenet, kialakítandó program számunkra rendkívül fontos, azonban ez sosem lehet valamiféle politikai feltétel vagy alku tárgya, csak és kizárólag a szervező csapat alkotó-tervező szabadságának eredménye.

Amennyiben indokolatlanul, álságosan és diszkriminatív módon értelmezett multikulturalitásra hivatkozva a továbbiakban is akadályozza a Vásárhelyi Forgatag Marosvásárhely közterületein való megrendezését, úgy mi az összes törvényes eszközzel küzdeni fogunk azért, hogy érvényesítsük jogainkat. Marosvásárhely magyarjai ugyanolyan adófizetői ennek a városnak, mint a román lakosok, a Liget, a Színház-tér vagy épp a Főtér felújítását a marosvásárhelyi magyarok adólejeiből ugyanúgy finanszírozták, mint a románok adójából, ezért ezeknek használatát csak a törvény megsértése által tudja számunkra megtiltani. Természetesen választhatja újra ezt az utat polgármester úr. Ennek a magatartásának köszönhetően még több vásárhelyi magyar ember fog rádöbbenni arra, hogy ön csak szavakban mindannyiunk polgármestere. A valóságban pedig száműzné a magyarokat a városon kívülre. Pedig itt mi is ITTHON VAGYUNK!

Portik Vilmos

a Vásárhelyi Forgatag főszervezője,

a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke

 

Marosvásárhely

2013.09.05

Share this post

PinIt
scroll to top