Rajtra kész a 19. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilmfesztivál!

Elkezdődött a visszaszámlálás: már csak két nap van hátra, és rajtol a 19. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amelynek díszmeghívottja Bulgária.

Ahogy az Sipos Levente fesztiváligazgató mai sajtótájékoztatóján elhangzott, idén 67 országból 744 rövidfilmet neveztek be a november 2–6. között a marosvásárhelyi Kultúrpalotában zajló rendezvényre, és az előzsűrizést követően 23 ország 56 filmje került be a 11 órás versenyprogramba. Ezek közül a Marian Crisan rendező, Mikulás Ferenc producer, Dyga Zsombor rendező, a bolgár Tsvetodar Markov színész-rendező és az angol Cristoph Bilsen redező alkotta zsűri dönt a nyertes alkotásokról.

Emellett azonban természetesen játékfilmekből sem lesz hiány. Nem kevesebb, mint 14 hosszúfilmet nézhet meg a 19. Alter-Native közönsége, köztük több díjnyertes alkotást is. Ezek közé tartozik Susanne Bier Egy jobb világ (In a Better World) című filmje, amellyel a dán rendező elnyerte idén a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Emellett 7 magyar, 4 bolgár és 2 román alkotás szerepel még a programban.

Újdonságként – és válaszolva az elmúlt években jelzett igényre – idén két teljes délutánt szánnak a szervezők a dokumentumfilmeknek. A műfaj kedvelői megtekinthetnek többek között öt filmet a One World Románia fesztiválon vetített alkotások közül.

Természetesen koncertekből sem lesz hiány: szerdán az Apnoe folk-underground, pénteken a Darabont Örs Quartet, szombaton pedig Mike Godoroja&Blue Spirit lép színpadra.

Emellett videoprojekció is szerepel a programban: pénteken a B5 Stúdióban a bolgár Mihaela Kavdanska és Dilmana Yordanova Szeretők és ellenségek című munkáját nézheti meg a közönség. A közterületen zajló interaktív performance napjaink szappanoperáinak ironikus kommentárja.

A 19. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál részletes programja megtalálható a www.madisz.ro honlapon.

A belépők ára nem változott tavalyhoz képest: a napijegy 10 lejbe kerül, az 5 napra szóló bérlet ára pedig 30 lej. Kedvezményes árú jegyek nincsenek.

Share this post

PinIt
scroll to top