A rák évi 126 milliárd euróba került az Európai Uniónak 2009-ben

A rák 126 milliárd euróba került 2009-ben az Európai Unió országainak – derült ki az Oxfordi Egyetem tanulmányából.

A brit elemzés elsőként mérte fel, mekkora gazdasági terhet ró az uniós tagállamokra a betegség. A felmérés nemcsak a kezelés és a gyógyszerek, hanem a beteg és az őt ápoló családtagok kiesett jövedelmét is a költségek közé számolta – tudósított a BBC hírszolgálata a Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányról.

Az Oxfordi Egyetem és a londoni King’s College kutatócsoportja az unió 27 országának 2009-es adatait elemezte. Az összköltségek 126 milliárd euróra rúgtak, ebből 51 milliárdot fordítottak az egészségügyi költségekre, vagyis gyógyszerekre és az orvos munkabérére.

A betegség miatt kiesett munkanapok és a korai halál miatt elmaradt munkavégzés értékét 52 milliárd euróra  becsülték, a beteget gondozó családtagokra összesen 23 milliárd eurót számoltak.

A legnagyobb terhet a tüdőrák rótta az országokra, az összköltségek több mint tizedét emésztette fel. A daganatnak ez a végzetes fajtája – a többi rákbetegséghez képest – egyre fiatalabb embereket érint, ezért a kiesett termelőerő is komoly tényezőt jelent a gazdasági terhek között.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    A rák összes költsége azonban kisebb, mint a demencia és a szív- és érrendszeri betegségek terhei – derült ki ugyanennek a kutatócsoportnak 15 európai országot érintő felméréséből.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top