Rákos daganatokat gyógyíthatnak

Hamarosan Marosvásárhelyen is alkalmazni tudják a sebészek a külföldön már honos technológiát: a rák-tumoros betegségeket radioaktív anyag befecskendezésével gyógyíthatják az itteni kórházakban is – jelentette ki dr. Constantin Copotoiu, a Megyei Sürgősségi Kórház nevében.

A módszert nagy sikerrel alkalmazzák az Egyesült Államokban, valamint a világ több, nagyobb kórházában. Romániában elsőizben Marosvásárhelyen próbálkoznának meg az orvosok az új gyógymód bevezetésével – tette hozzá Copotoiu. Az egész abban áll, hogy megkeresik azt a forrást, ami táplálja a tumoros sejteket, majd ebbe fecskendezik bele a radioaktív oldatot. Ez megbénítja a beteg szövetet és megakadályozza a tumor növekedését, illetve fejlődését és terjedését – magyarázta az orvos.

A felszerelést, amivel a beavatkozás végrehajtható, már megrendelték. Remélik, hogy a módszer segítségével felére csökkenthetik a rákos megbetegedések számát Romániában, mivel hogy sajnálatos módon nálunk diagnosztizálják a legtöbb emlő- és méhnyakrákos esetet európaszerte.

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top