Rákot okoz a mobilhasználat?

Erre a megállapításra jutottak az Egészségügyi Világszervezet kutatói. Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy óvakodjunk a hosszan tartó mobiltelefonos beszélgetésektől, igyekezzünk távol tartani a készüléket magunktól, használjunk handsfree-t, és inkább sms-t küldjünk hívás helyett – egészségünk érdekében.

Habár előző kutatások már régebb kimutatták, hogy a 30 perces napi mobiltelefonbeszélgetés 40%-ban járul hozzá az agydaganatok kialakulásához, az Egészségügyi Világszervezet csupán most hozta összefüggésbe a rákos betegség és a maroktelefon használatát.

A mobilgyártó cégek azonnal reagáltak a hírre, úgy nyilatkozva, semmi sem bizonyítja konkrétan azt, hogy a készülékek rákot okoznak.

A Nemzetközi Rák-kutatási Ügynökség egy hetes felmérést végzett az ügyet illetően, 14 országból 21 tudós segítségével. Ezt követően, a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a mobiltelefon használata valóban rákot okozhat, viszont kevesebb valószínűséggel, mint például a dohányzás vagy a napozás.

Tény, hogy teljes mértékben még mindig nem bizonyított az agytumoros betegségek kialakulása és a mobilkészülékek használata közötti összefüggés. Egyesek figyelmeztetnek felőle, mások pedig megnyugtatnak, hogy nem igaz. Ha valóban kiderül, hogy a két dolog összefügg egymással, rengeteg ember sodródna veszélybe, ugyanis világszerte több mint 5 milliárd ember használja naponta a mobiltelefont.

Share this post

PinIt
scroll to top