Referendum Székelyföld autonómiájáért

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetősége javasolni fogja Maros és Hargita megyék Megyei Tanácsának, hogy fogalmazzanak meg egy olyan törvénytervezetet, amely szerint referendumot szervezhetnek a Székelyföld autonómiájáért.

Az intézkedést megelőzően, a SZNT képviselői tárgyalásokat folytatnak majd a két megye helyi és megyei tanácsosaival.

A politikai párt a Kovászna megyei mintát követné, illetve alkalmazná Maros és Hargita megyék esetében is, ugyanis Kovászna Megyei Tanácsa már megfogalmazta azt a törvénytervezetet, amelynek során referendum útján döntik majd el a megye határainak újraszervezését. Ennek értelmében, a három megye lakosai határoznának a Székelyföld határairól, illetve kiterjedéséről.

Abban az esetben viszont, ha a három érintett megyét nem egyesítenék az országos területi újraszervezés során, a SZNT polgári ellenszegülést javasol. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott, amennyiben Románia Kormánya szétválasztaná vagy egy makrórégióba vonná be a három magyar megyét – így csökkentve a magyarok arányát a területi újraszervezés egységeiben, a polgári engedetlenség eszközeihez folyamodnak majd. Azaz, ha a helyzet megkívánja, japán sztrájkot és tiltakozó felvonulásokat szervezne, mi több, a helyi adók és illetékek kifizetését is megtagadná a SZNT – értelmezte a polgári engedetlenség eszközeinek fogalmát Izsák Balázs.

Share this post

PinIt
scroll to top