Referendum: új szavazókörzeteket létesítettek a megyében

A június 10-i helyhatósági választásokhoz képest, a referendum alkalmával 4 új szavazókörzetet hoztak létre, ugyanakkor egyet a már meglévők közül felszámoltak a hatóságiak.

Ennek értelmében, a Traian Băsescu államelnök leváltását vagy funkciójában való megmaradását eldöntő július 29-i referendum 544 helyszínen zajlik majd Maros megyében, ahelyett az 541 szavazókörzet helyett, amelyben a 2012-es helyhatósági választásokat bonyolították le, alíg egy hónappal ezelőtt.

Az új szavazókörzeteket Mezőbánd, Bonyha, Mezőceked és Szováta településeken létesítették, ugyanakkor felszámolták az Alsóidécsen működő Öregotthon-beli központot. Itt mozgóurnát lehet majd igényelni a voksolóknak – határoztak a hatóságiak.

Mindezek mellett, Szovátán még megalakult egy szavazókörzet, mivelhogy a referendum napján ide közel 4000 turistát várnak.

Maros megyének összesen 533 ezer 379 szavazólapot, ugyanennyi, azaz 533 ezer 379 öntapadó bélyeget, valamint 2 ezer 720 „VOTAT” pecsétet osztottak ki, 5-öt mindegyik szavazókörzetnek.

Ami a megyei szavazók számát illeti, 485 ezer 322 személyre számítanak, akárcsak a júniusi helyhatósági választások alatt. A szavazati joggal rendelkezők pontos száma azonban a referendum előtt öt nappal derül csak ki, amikor megtörténik az utolsó frissítése a Maros megyei, választói joggal rendelkezők listájának.

A Maros Megyei Prefektúra továbbra is dolgozik a népszavazás megszervezésén. Ezzel párhuzamosan még zajlik a „Szavazz törvényesen!” – „Votează legal!” tájékoztató jellegű kampány, amely a referendum napján ér véget.

 

Share this post

PinIt
scroll to top