Rendeletet fogadott el a kormány annak érdekében, hogy a betegszabadságon lévők juttatása ne csökkenjen az új adóügyi rendelkezések miatt

Sürgősségi rendeletet fogadott el csütörtöki ülésén a kormány annak érdekében, hogy a betegszabadságon lévők juttatása ne csökkenjen az új adóügyi rendelkezések nyomán – közölte a kormányszóvivő.

Nelu Barbu hangsúlyozta, a jogszabály értelmében a betegszabadságon lévők június 30-áig átmenetileg megkapják ugyanazt az összeget, mint 2017 decemberében, a kismamák esetében az átmeneti időszakot október 1-jéig tolják ki.

„A jogszabály a tavalyi szinten tartja a jövedelmeket, és azokra vonatkozik, akik átmenetileg munkaképtelenek, várandósak vagy gyermekágyasok, beteg gyereküket ápolják, illetve veszélyeztetett terhességi szabadságon vannak. Mindezek a személyek ugyanakkora összegű juttatásban részsülnek, mint 2018. január 1-je előtt” – részletezte Barbu.

A kismamák esetében ez az átmeneti időszak 2018. október 1-jéig, a többi érintett kategória esetében pedig július 1-jéig tart – tette hozzá.

Azok, akiknél jövedelemkiesést okozott a társadalombiztosítási illeték terhének áthárítása a munkáltatóról az alkalmazottra, 2018. március 31-éig visszakapják pénzüket.

Ugyancsak ez a jogszabály 2020 végéig meghosszabbítja a Colectiv Klubban 2015-ben kiütött tűzvész még kezelésre szoruló 23 áldozatának külföldi magán- és állami kórházakban való ellátását.

A sürgősségi rendelet ugyanakkor létrehoz egy vidéki és egy védelmi távgyógyászati rendszert.

„A távgyógyászati rendszer megteremti a körülményeket arra, hogy a vidéki családorvosok kapcsolatot tudjanak tartani a megyei kórházakban és az egészségügyi intézményekben dolgozó kollégáikkal” – tette hozzá Nelu Barbu.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top