A rezidens vizsga eltörlésével csökkenthető lenne a fiatal orvosok elvándorlási hajlandósága

A rezidens vizsga eltörlésével csökkenthető lenne a fiatal orvosok elvándorlási hajlandósága állapították meg csütörtöki sajtóértekezletükön Vass Levente és Tubák Nimród, az RMDSZ Maros megyei képviselőjelöltjei – számol be az RMDSZ által az AGERPRES hírügynökségnek megküldött közlemény.

orvosi-hallgatok

Vass Levente urológus főorvos, Tubák Nimród idén végzett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, így mindketten jól ismerik az egészségügyi rendszert, annak problémáit, hiányosságait – jegyzi meg a közlemény

A két jelölt szerint az orvos-elvándorlás problémájára reális megoldást jelenthet a rezidens vizsga eltörlése.

“A rezidens vizsga nem más, mint a felsőoktatási képzés felülvizsgálása. Fölöslegesnek tartjuk, hogy a fiatal orvosok másodszorra is vizsgázzanak abból a tananyagból, amelynek az elsajátításáért pár hónappal korábban egyetemi oklevelet kaptak. A rezidens vizsgát az egészségügyi minisztérium évente szervezi meg, általában novemberben. Ezen megmérettetés nélkül senki nem tud elhelyezkedni a romániai rezidensorvos-képzésben, sikertelen vizsga esetén egy évet kell várni egy újabb vizsga lehetőségére. Ez a rendszer Romániában és Franciaországban szentesített, más országok, mint pl. Magyarország, Németország, az Egyesült Királyság örömmel fogadják és egy interjú alapján alkalmazzák a Romániában kitanult szakembereket. A frissen végzetteknek a rezidens vizsga miatt nehezebb itthon elhelyezkedniük, mint külföldön. Ezen akarunk változtatni” – fogalmazott Tubák Nimród.

A két Maros megyei képviselőjelölt a rezidens vizsga eltörlése mellett egy sor egyéb intézkedést is bevezetne a fiatal orvosok munkaerőpiacra lépésének, gyakorlati képzésének és itthon tartásának a támogatására – folytatja a közlemény.

Vass Levente szerint lehetőséget kell teremteni, hogy a vidéki főorvosok bevonásával a megyei rangú és erős városi kórházak oktató kórházakká alakulhassanak és részt vegyenek a szakemberképzésben.

“A jelenlegi nagy oktató kórházakban túl sok rezidens jut egy orvosra, emiatt nehezen jutnak be műtétekre. Ha a vidéki kórházak is részt vehetnének a szakemberképzésben, ez a probléma megoldódna, a rezidens orvosok használható gyakorlati tudásra tennének szert. Emellett javulna a vidéki kórházak felszereltsége, ellátottsága, és az új kezelések és diagnosztikai eljárások kötelező bevezetése által az egészségügyi szolgáltatások minősége is jobbá válna” – hangsúlyozta az RMDSZ közleménye szerint Vass Levente.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top