Ritli László: Csak az állami-privát összefogás javíthat az egészségügy állapotán

Ritli László, egészségügyi miniszter a csütörtökön tartott „Mediafax Talks About Health Reform” konferencia keretén belül úgy nyilatkozott, támogatja az alapítvány-kórház ötletét, ugyanis véleménye szerint ez biztosíthatja a teljesítmény minőségét, továbbá az orvosok körülményein is sokat javítana.

A miniszter kihangsúlyozta, az orvosok helyzete csakis abban az esetben fog javulni, amikor az egészségügyi intézmények menedzsmentje a minőséget és teljesítményt, eredményességet helyezi előtérbe.

A közkórházak esetében akkor lehetne minőségről beszélni, ha a minisztérium olyan megoldásokat találna, mint például a közszféra menedzsmentjének autonómiája. Addig azonban az előre meghatározott bérezési tervet lehet csak követni – folytatta Ritli.

Az alapítvány-kórházak esetében viszont meg lehetne fizetni a teljesítményt, ha létezne ez az igazgatási autonómia. Másképp ugyanis az egészségügy helyzetén nem lehet változtatni – véleményezett a miniszter.

A tárcavezető hozzátette, jelenleg Romániában nagy hangsúly fektetődik a kórházakra, viszont a legtöbb problémát járóbetegként is lehetne kezelni – ezt is módosítani kell.

Ritli László úgy véli, az új Egészségügyi Törvény most már elfogadásra kerül, mert a teljes társadalom beleegyezését tükrözi, amely megérti a szándékokat, a változtatás szükségességét. Továbbá igyekeznek megtalálni a magán-közszféra közötti ideális egyensúlyt is.

Foto: gov.ro

Share this post

PinIt
scroll to top