RMDSZ: Elfogadjuk Mihai Tudose volt kormányfő bocsánatkérését

Elfogadja az RMDSZ Mihai Tudose bocsánatkérését, ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy az ellenzéki pártok politikusai közül senki nem határolódott el a volt kormányfő kijelentésétől – áll a szövetség Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

„Elfogadjuk Mihai Tudose volt kormányfő bocsánatkérését, aki bár késéssel és az Országos Diszkriminációellenes Tanács felszólítására, de az egymás iránti kölcsönös tiszteletet hangsúlyozva, nyilvánosan elnézést kért közösségünktől akasztásos mondata miatt. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ellenzéki pártok politikusai közül továbbra sem határolódott el senki más az elfogadhatatlan kijelentéstől” – fogalmaz a bejegyzés.

Mihai Tudose volt miniszterelnök csütörtökön szintén Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban tett kijelentése miatt.

Tudose közölte: január 30-án megjelent az Országos Diszkriminációellenes Tanács előtt, hogy fejtse ki álláspontját a január 10-én, egy televízióműsorban tett kijelentésével kapcsolatban.

„A szóban forgó nyilatkozatommal csak a hivatalos állami jelképek használatát szabályozó törvény tiszteletben tartásának szükségességéről óhajtottam kifejteni a véleményemet, valamint a köztisztviselők arra irányuló felelősségéről, hogy betartsák ezt a törvényt” – írta Tudose a közösségi oldalra.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  „Ez úton is szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni minden közösségtől vagy kisebbség tagjaitól, akik sértve érezték magukat gyűlöletre vagy erőszakosságra való uszításként értelmezhető kijelentésem miatt. Ez az értelmezés nincs összhangban az általam vallott értékekkel és elvekkel, amelyek a közösségek közti párbeszédet és kölcsönös tiszteletet tartják szem előtt, elutasítva az intolerancia vagy gyűlöletkeltés minden formáját. Ez egy lecke volt számomra, amiből megtanultam, hogy a nyilvános megszólalásokkor sokkal nagyobb figyelemre és szigorúságra van szükség, elkerülendő az olyan értelmezéseket, amelyeket nem vállalok fel…” – olvasható az exminiszterelnök által közzétett szövegben.

  Január 10-én a Realitatea TV műsorában Mihai Tudose azt mondta az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös nyilatkozattal kapcsolatban, hogy nem kell túl nagy figyelmet szentelni a hasonló kezdeményezéseknek. Majd hozzátette: „Anélkül, hogy minimalizálni vagy teljesen mellőzni próbálnám a témát, az a véleményem, hogy ebben az évben folyamatosan megpróbálnak majd piszkálni, hogy mi ugorjunk nekik, aztán meg ők nekünk, és így ez az év az egyetértés helyett a viszályok éve lesz. (…) Nem kell figyelmen kívül hagyni a három – idézőjelesen – nagy pártot (…), nem kell mellőzni őket, de nekem miniszterelnökként ugyanaz marad a hozzáállásom, mint akkor, amikor zászlót akartak kitűzni tudom is én, milyen napon. Én akkor világosan elmondtam, ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.”

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kelemen Hunor ezt követően kijelentette: Mihai Tudose bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a fenti kijelentését. Az RMDSZ-elnököt bevallása szerint sokkolta, amit Tudose az autonómia kapcsán mondott.

  „Az Európai Unióban nem maradhat tisztségben az a miniszterelnök, aki hasonlókat mond. Nem maradhat következmények nélkül az eset, a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik” – fogalmazott akkor Kelemen. AGERPRES

  Share this post

  PinIt
  scroll to top