RMDSZ: Románia szégyene, hogy alkotmányellenes egy kisebbségi iskola létrehozása!

Felháborítónak tartja az RMDSZ az alkotmánybíróság hétfői döntését, amellyel alaptörvénybe ütközőnek ítélte a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum újraalapításáról rendelkező törvényt.

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint nem demokratikus jogállam az, ahol a parlament sem tudja érvényesíteni az alkotmány biztosította kisebbségi jogokat.

„Miközben a román állam modellértékűséggel henceg, alkotmányellenesnek minősítik egy magyar iskola létrehozását Romániában. 2018-ban a román ellenzéki pártok magyarellenességgel próbálják elmaszatolni saját sikertelenségüket – mindezt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) olyan aljassággal műveli, hogy a Nagy-Románia Párt valamikori vezetői az első padban ülve jegyzetelhetnének” – idézi az elnököt a szövetség közleménye.

Kelemennek határozott meggyőződése, hogy a PNL és a PMP hibát követett el, amikor megtámadta a római katolikus iskola létrehozásáról szóló törvényt, és hibát követ el akkor is, amikor akadályozza a többség-kisebbség párbeszédének lehetőségét.

„Ma ők azok, akik elutasítanak minden jogos követelést, a magyar közösség szempontjából fontos intézkedést. Ultranacionalisták, magyarellenesek és gyermekellenesek: számukra semmi sem szent, a magyar iskolák sorsa, gyermekeink jövője sem. Csúfot űznek több száz ártatlan gyermek, szülő és tanár jövőjéből” – nyomatékosította a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy nem adják fel a harcot, a következő lépésekről a szülők és a római katolikus egyház képviselőivel egyeztetnek.

Az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte hétfőn a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceum újraalapításáról rendelkező törvényt, amelyről a PNL és a PMP kért normakontrollt. A taláros testület elnöke, Valer Dorneanu azzal indokolta a döntést, hogy a parlament nem hozhat egyedi eseteket szabályozó törvényt.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top