RMDSZ: Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi római katolikus iskolában

Kibocsátotta csütörtökön az oktatási minisztérium a marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működési engedélyének odaítéléséről szóló rendeletet – adja hírül közleményében az RMDSZ kommunikációs irodája. A szövetség szerint ez azt jelenti, hogy az oktatási tárca jogi személyiséggel ruházta fel az intézményt, amelyben így már idén szeptembertől beindulhat a tanítás.

MTI Fotó: Boda L. Gergely

„A miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba” – fogalmaz a közlemény.

Ebben rámutatnak, az elkövetkező napokban egyeztetésre kerül sor a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével, majd a szükséges adminisztratív lépésekről és a további teendőkről sajtótájékoztató keretében fog beszámolni Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A közlemény emlékeztet, az RMDSZ előbb törvénnyel próbálta létrehozni a marosvásárhelyi római katolikus iskolát, az ellenzéki pártok alkotmányossági kifogása miatt azonban ez a kezdeményezés meghiúsult. Ezt követően fordultak a kormányhoz az ügyben. A csütörtöki miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik rendelet előzte meg, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban tutorális, felügyelő intézményként – mutat még rá a szövetség közleménye.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top