Román alkotmánytervezet: a család „egy férfi és egy nő házassága”

Family Having Fun At Home Together

A román alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság szerdán beépítette az alaptörvény szövegtervezetébe azt a megállapítást, hogy a család „egy férfi és egy nő házassága”.

A jelenlegi alkotmány házaspárok önkéntes elhatározásával alapított családról beszél.

A melegházasság későbbi engedélyezését ellehetetlenítő pontosítást a román ortodox egyház javaslatára építették be az alkotmánymódosítás tervezetébe.

Crin Antonescu szenátusi elnök, az alkotmánymódosító különbizottság vezetője azt mondta: Románia nem minősül emiatt homofób országnak, hiszen kedden egy olyan szövegrész is bekerült az alaptörvény tervezetébe, amely tiltja a szexuális beállítottság miatti hátrányos megkülönböztetést.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  „A melegházasságot kizáró alkotmánymódosítás kampánycélokat szolgál, amely a romániai előítéletekre reagál. Egy ilyen alkotmánycikk elfogadása visszalépést jelent Románia számára” – vélekedett Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, arra emlékeztetve, hogy Franciaország – a világon 14. országként – engedélyezte a melegházasságot, és a brit felsőház is támogatta az azonos nemű párok házasságának elismerését.

  Az azonos neműek jogairól akkor indult közvita Romániában, amikor Remus Cernea zöld párti parlamenti képviselő áprilisban bejelentette, hogy törvényjavaslatban szabályozná a homoszexuális és heteroszexuális párok élettársi kapcsolatát.

  Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”. A polgári törvénykönyv – 2011-ben elfogadott változatában is – tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték.

  Bukarestben a héten zajlik a tizedik alkalommal megszervezett GayFest, amely szombaton melegfelvonulással zárul.

  Share this post

  PinIt
  scroll to top