Román emlékművet emelnének a Lakóca-tetőn

A románok egységét jelképező emlékművet emeltetne az egyesülés centenáriuma alkalmából Kovászna megye legmagasabban fekvő pontján, a Lakócán több Kovászna és Hargita megyei román szervezet.

Lakóca-tető télen – Fotó: kezdi.info

Az alkotás A nemzeti lét és a románság egységének emlékműve címet viselné, és felállításának ötlete a tavaly elhunyt Gheorghe Vrabie képzőművésztől származik, aki a Moldovai Köztársaság és Chişinău címerét is tervezte – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Kovászna-Hargita Európai Tanulmányi Központ igazgatója, Ioan Lăcătuşu.

„Ennek az érzelmi jelentősége abban áll, hogy ez a csúcs köti össze Moldvát Erdéllyel és Havasalfölddel. A művész lánya, a Chişinăuba élő Georgeta Vrabie rendelkezésünkre bocsátotta apja argumentációját, azzal a kéréssel, hogy ismertessük az illetékes intézményekkel, és ezt a projektet is foglalják bele az 1918. december 1-jei nagy egyesülés centenáriuma alkalmából előkészített programba” – mondta.

Ioan Lăcătuşu szerint a Kommandó község területén, 1.777 méter magasan fekvő Lakóca-tetőn helyet kapó emlékmű szimbolikus jelentőségén túlmenően akár turistalátványossággá is válhat, ahhoz a kereszthez hasonlóan, amely a Bucsecs-hegységben levő Caraiman-csúcson található.

Az igazgató hozzátette, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumához tartozó mindegyik szervezet felkarolta és támogatja a projektet.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top