Román miniszter: Nagy-Britanniának tárt karokkal kellene várnia a románokat

Nagy-Britanniának tárt karokkal kellene fogadnia a román és a bolgár munkavállalókat, akik olyan munkákat is elvégeznek, amelyekre a britek már nem hajlandók – mondta a The Timesnak a román munkaügyi miniszter.

Mariana Campeanu a tekintélyes konzervatív brit napilap szerdai kiadásában közölt interjúban kijelentette: Nagy-Britanniának hálásnak kellene lennie, amiért a román betelepülők olyan állásokat töltenek be elsősorban a mezőgazdaságban és a vendéglátószektorban, amelyekre brit munkavállalókat nem lehet találni. A román munkavállalók zöme fiatal és magasan képzett, és így jelentős mértékben hozzájárul a brit gazdaság teljesítményéhez – hangsúlyozta.

A román szakminiszter szerint az elvándorlást inkább a román gazdaság szenvedi meg. Kijelentette, hogy csak a román egészségügyből jelenleg 20 ezer szakember hiányzik.

Campeanu a XXI. században elfogadhatatlan idegengyűlölő és rasszista támadásoknak minősítette a honfitársainak szabad nagy-britanniai munkavállalása ellen folyó kampányt.

A román munkaügyi miniszter hozzátette ugyanakkor: tárgyalásokat folytat a brit munka- és nyugdíjügyi minisztériummal egy olyan információcsere-megállapodásról, amely lehetővé teszi a brit szociális juttatások csalárd igénybevételével gyanúsíthatók kiszűrését.

Nagy-Britanniában – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével – egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.

A kormányzó brit Konzervatív Párt számos képviselője aláírt egy törvénymódosító indítványt, amely a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni korlátozások további ötéves, egyoldalú meghosszabbítását célozza.

A Downing Street jelezte, hogy az EU-előírások miatt a brit kormánynak erre nincs lehetősége. David Cameron miniszterelnök azonban a minap – jelentős hazai és nemzetközi feltűnést keltve – a Financial Timesnak írt cikkében bejelentette, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos a cikk megjelenése után a BBC-nek nyilatkozva sajnálatos túlreagálásának nevezte a szigorítási terveket. Hozzátette: a brit közvéleménnyel nem ismertették a teljes igazságot a munkaerő-áramlással kapcsolatban, ezért “a valóság pontosabb bemutatására volna szükség, nem olyan nyomás alatt és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik”.

A magyar EU-biztos nyilatkozatát brit kormánypárti és ellenzéki politikusok, valamint a brit sajtó EU-szkeptikus lapjai is bírálták.

Share this post

PinIt
scroll to top