Romániában és Marosvásárhelyen a magyar államfő

Schmitt Pál, Magyarország elnöke, romániai látogatása során Marosvásárhelyen is megfordult. Ittlétével megalapozódott a magyar állam és a romániai magyarság közti együttműködés.

A magyar köztársasági elnök többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarság számára fontos a kulturális, hagyománybeli és nyelvi összetartozás, és hogy jó úton halad a kettős állampolgárság ügye is.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke kijelentette, egyelőre még nem lehet autonómiáról beszélni, de a magyar államfővel megejtett beszélgetések mindenképpen lépést jelentenek előre.

Schmitt Pál nem jött ám üres kézzel: ezüstből készített érmeket hozott ajándékba a román államfőnek, a miniszterelnöknek, valamint Marosvásárhely polgármesterének. Az érmek egyike a honfoglalókat ábrázolja, a magyarság összefogó jelképeként. A másik érmén pedig Szent István látható, a hagyományok és a közös haza szimbólumaként.

Hogy mennyire értékelhetik a hazai élenjárók a kapott ajándékokat? Szinte egyértelmű, de attól még mindenki következtessen saját megítélése szerint…

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top