Romániában nem okozott fennakadást a hófúvás

havas.ut_ms.infoRomániában nem okozott fennakadást kedden a közlekedésben az ország déli és nyugati részét sújtó hófúvás.

Az ország déli részén, a Bukarest körüli megyékben kedd hajnaltól kezdődően 14 óráig narancssárga riasztás van érvényben a havazás és az óránként 70-90 kilométeres sebességű szél miatt.

Bukarestben és a fővárossal szomszédos négy megyében tanítási szünetet rendeltek el keddre az óvodákban és az iskolákban.

A közlekedésben kedd délelőttig nem okozott fennakadást a hófúvás, a főbb útvonalakat folyamatosan tisztítják, ennek ellenére az utak többségét 2-10 centiméteres hó borítja. Az ország déli megyéiben óránként 60-70 kilométer sebességű szél nehezíti a közlekedést, hóátfúvásokat okozva.

A nagyobb távolságokról Bukarestbe érkező vonatok 30-90 percet késnek, a Henri Coanda nemzetközi repülőtér ügyeletese szerint megszokott téli ritmusban, fennakadások nélkül zajlik a légi közlekedés, de a kötelező jégmentesítés miatt 20-30 perc késéssel szállnak fel a gépek.

Bár a válságstábot irányító Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes hétfőn azt kérte a rendőrségtől, hogy ne habozzon lezárni az utakat, ha fennáll a veszélye, hogy az autósok a hó fogságába kerülnek, kedd délelőttig csak a Nagybánya-Máramarossziget és a Csíkkozmás-Kézdivásárhely közötti országúton rendeltek el időszakos forgalomkorlátozást a teherautók számára hóeltakarítás céljából.

Romániában 2011 novembere óta havas-jeges úton (településeken kívül) kötelező a téli gumi használata. A bukaresti rendőrség arra figyelmeztette azokat az autósokat, akik már visszatették a nyári abroncsokat, hogy a városban se induljanak útnak.

A román rendőrség közlekedési részlegének tájékoztatási központja (Infotrafic) hétfőn arra figyelmeztette az autósokat, hogy a hétfő estétől kedd délutánig várható ítéletidőben, ha tehetik, ne induljanak Románia déli megyéibe.

Share this post

PinIt
scroll to top