Romániában több mint 80 ezer gyereket érint a szülők kivándorlása

Több mint 80 ezer romániai gyerek kénytelen egyik vagy mindkét szülője nélkül élni amiatt, hogy külföldön vállaltak munkát, és nem vitték magukkal gyereküket – derül ki a román munkaügyi és szociális minisztérium adataiból.

Elena Tudor, a román szaktárca gyermekvédelmi igazgatóságának vezetője az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn elmondta: tavaly csökkent az egyik vagy mindkét szülője nélkül élő gyermekek száma a statisztikai kimutatások szerint, de így is 83 600 gyerek nélkülözte a mindennapos szülői jelenlétet.

Előző évben több mint 84 ezer ilyen gyerek szerepelt a minisztériumi nyilvántartásban, 2009-ben pedig 85 ezer volt. A csökkenés a gazdasági válsággal magyarázható – tette hozzá az igazgató, aki szerint emiatt a szülők egy része visszatért Romániába.

A kivándorlás által érintett romániai gyerekes családok száma tavaly csaknem 60 ezer volt, ebből több mint 35 ezer család esetében egy szülő vándorolt ki a jobb megélhetés reményében. Mintegy 7700 család esetében mindkét szülő távozott, így több mint 10 ezer gyerek maradt védelem nélkül. Vannak olyan családok is, amelyekben a nagyszülők vagy más családtagok vigyáznak a kiskorúakra.

Románia lakossága a tavalyi népszámlálás ideiglenes adatai szerint 19 millióra csökkent, ami 2,6 millió fős csökkenést jelent az elmúlt tíz évben. A csökkenés egyik fő oka, hogy 2002 után számos román állampolgár kivándorolt külföldre vendégmunkásként. Többségük Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban él. Számukat 2-2,5 millióra becsülik.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top