Romániában túl sok az alap- és mesterképzési szak

Legalábbis erre a következtetésre jutott a Rektorok Országos Tanácsa (CNR), a hétvégén Marosvásárhelyen megtartott ülésen.

Leonard Azamfirei

A rektorok szerint a romániai egyetemeken több mint 1900 alap- és mesterképzés létezik, ami jóval meghaladja a munkaerőpiac befogadóképességét, ezért a jövőben csökkenteni kellene ezek számát.

„Túl sok az alap- és mesterképzés, egyesekre pedig nincs is megfelelő kereslet a munkaerőpiacon. Ennek következtében szükségszerű volna a képzések számának csökkentése, és a munkaerőpiac szükségleteihez való igazítása. Több mint 1900 szakképzésről beszélünk, amelyek nem a kereslet miatt jöttek létre, hanem az óraszámok és az egyetemi állások okozta problémák megoldásaként. A képzéseket a piaci igényeknek, nem pedig az intézmények sajátos igényeinek megfelelően kellene létrehozni” – jelentette ki Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora.

A hétvégén megrendezett ülésen a különféle szociális tényezők kérdését is megvitatták a szakemberek:
„Természetesen a hallgatók jogosan vágynak biztosabb jövőre a karrierjüket illetően, valamint olyan megoldásokra, amelyek csökkentik az iskolaelhagyást, és jobb minőségű oktatást biztosítanak. Iskolaelhagyás alatt elsősorban a szociális tényezőkre gondolok: rengeteg olyan diák van, akik kénytelenek abbahagyni tanulmányaikat, mivel nem tudják fizetni az ezzel járó költségeket. Egy másik ilyen tényező, hogy képtelenek teljesíteni az oktatás által előírt követelményeket, aminek következtében lemorzsolódnak” – tette hozzá Leonard Azamfirei.

Forrás: radiomures.ro

Share this post

PinIt
scroll to top