A romániai vállalatok jelentős része ad ajándékutalványt a munkavállalóknak különböző alkalmakra

Tízből hét romániai vállalkozás ad ajándékutalványt a munkavállalóknak különböző alkalmakra, ezáltal motiválva őket és elismerve hozzájárulásukat a vállalkozás sikeréhez, derült ki egy ajándékutalványok eladásával foglalkozó cég felméréséből.

2016-hoz képest 45 százalékkal nőtt tavaly azon vállalatok száma, akik március 8-a alkalmából ajándékutalványokkal lepték meg alkalmazottaikat, a munkavállalok által ajándékára szánt összegek pedig 38 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Az Up csoport (volt Cheque Déjeuner csoport) szakértői szerint a voucherek a cégek számára pénzügyi szempontból is előnyösek, hiszen az adótörvénykönyv ezek használatát is szabályozza.

A felmérést készítő cég képviselői elmondták, hogy a maximum 150 lej értékű utalványok után nem kell adózniuk a vállalatoknak, és a tb-járulékokat sem kell ezek után befizetniük. Ugyankkor az ajándékjegyek összege, a fizetésalap öt százalékáig, leírható az adóalapból, a 2018. január 1-jén életbe lépett adótörvénykönyvi módosítások nem hoztak változásokat ezek felhasználását illetően.

Amennyiben 150 lejt meghaladó ajándékjegyet ad a vállalkozó, a különbségre 10 százalékos nyereségadót kell fizetni

Az idézett forrás szerint az ajándékutalványok leegyszerűsítik a meglepetések vásárlásával járó nehézségeket, nem kell válogatniuk, bevásárolniuk, csomagolniuk, raktározniuk és szétosztaniuk ezeket, a kedvezményezettek pedig legtöbbször értékelik, hogy a cég logójával megszemélyesített ajándékot kapnak a munkáltatójuktól.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top