Roncsautóprogram – Felhasználták Romániában az idei támogatási keretet

Tizenhétezer értékjegyet használtak fel Romániában magánszemélyek a roncsautóprogram keretében, így az idénre biztosított támogatási keret elfogyott – közölte hétfőn a román környezetvédelmi minisztérium.

Roncsprogram

A programot az idén áprilisban indították. A román környezetvédelmi minisztérium összesen 17 ezer értékjegyet bocsátott ki, amelyeknek értéke egyenként 6500 lej (455 ezer forint). Egy-egy ilyen értékjegyet kaptak azok a gépkocsi tulajdonosok, akik nyolc évnél idősebb járművet adtak le a roncstelepen. Az értékjegy birtokosa felhasználhatta ezt a támogatást új gépkocsi vásárlásakor.

Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter szerint az elmúlt tíz évben, amióta működik a program, először történt meg, hogy már egy hónappal az eredeti határidő előtt elfogyott a támogatási keret. A tervek szerint a kormány jövőre is folytatja a roncsautóprogramot.

2005 óta a román állam 1,7 milliárd lejjel (119 milliárd forint) támogatta a roncsautók forgalomból való kivonását, és eddig mintegy félmillió elöregedett jármű került roncstelepre.

Share this post

PinIt
scroll to top