Saját vízkút fúrása: Megéri? Mennyibe kerül?

kutfuras-ontozeshezTudja milyen gyorsan elfogy egy köbméter víz például a kerti öntözéssel? És azt tudja, hogy ez mennyien növeli meg vízszámláját? Egy aszályos nyári hónap már közepes kertekben is a szokásos költségek többszöröséhez vezethet. Egy saját kútból kitermelt víz előállítási költsége ennek csak töredéke.

Pár hónap múlva ismét itt a nyár, ha pedig még mindig a közüzemi vízhálózat biztosítja a lakása vízellátását, továbbra is a drága ivóvízzel fog öntözni. Ez felesleges pénzkidobás!

Miért érdemes egy jól működő és nagy vízhozamú kerti kutat fúratni? Mert a kutak beüzemelése hosszútávon megtérül. A költségek csökkentése tervezéssel kezdődik, ami pedig megtérül abba érdemes belefektetni annak érdekében, hogy összességében kisebb kiadásai legyenek.

Nem lehet konkrét számmal válaszolni arra, hogy egy kútfúrás mennyibe kerül. Az árak egyrészt a talajszerkezettől is függnek, de szakemberek árképzése között is jelentős eltérések vannak. A kívánt vízmennyiség például kihat a kút összes paraméterére.A talajban egymás felett elhelyezkedő vízrétegek minősége többnyire eltérő. A legfontosabb árfaktor, a kút ára többnyire méterenként van megadva.

A kút mélységével a költség exponenciálisan növekszik, a tervezett mélység befolyásolja a fúrási technológiákat is.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Az is meghatározó, hogy milyen technológiával készül a megrendelt kút vagy milyen felszerelést használ a kutat kifúró vállalkozó.

    Hol térül meg a befektetett összeg? Ott, hogy habár a kútfúrással lesz egy nagyobb kiadása, de a vízhasználatra költött éves kiadás már csak töredéke lesz a korábbinak. Miért? Mert a saját kútból ingyen jön a víz és mindössze a kút időszakos karbantartására kell költsön. Akkor hát megéri saját vízkutat fúratni?

    Share this post

    PinIt
    scroll to top