Semmisnek nyilvánították Claudiu Maior alpolgármesterségét alátámasztó okiratot

Február 14-én, kedden, a Kolozs Megyei Táblabíróság érvénytelenné nyilvánította a Helyi Tanács 267. számú határozatát, amely Claudiu Maiort alpolgármesterként nevezte ki 2008-ban.

A Marosvásárhelyi Tanács azonban 2009-ben elfogadott egy újabb határozatot (a 313-as számút), amelynek értelmében megismételt szavazás támasztja alá Claudiu Maior alpolgármesterré való választását, és amely elutasítja a Maros megyei Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az APDO LEADER Egyesület kérelmeit, a 267-es döntés visszavonására és az aznap (2008. december 23-án) megszavazott összes határozat érvénytelenítésére vonatkozóan.

A Kolozs Megyei Táblabíróság 2012. február 14-i végzésében megfellebbezhetetlenül ez áll: elfogadják a PNL Maros megyei szervezetének a kérelmeit, és érvénytelenné nyilvánítják a Helyi Tanács 267. határozatát. Azonban a 2008. december 23-án meghozott egyéb döntések továbbra is érvényben maradnak – olvasható a dokumentumban. Ez azt jelenti, csupán Claudiu Maior alpolgámester funkcióját alátámasztó döntést törölte a kolozsvári bíróság.

Ciprian Dobre, a Maros megyei Nemzeti Liberális Párt elnöke úgy nyilatkozott, a 313-as számú határozat, amely megerősíti a 267-es számú tartalmát, ugyancsak érvénytelennek tekinthető, mivelhogy a bíróság a Claudiu Maior kinevezésére szóló döntést törölte. Dobre szerint, a helyi tanácsosoknak gyakorlatba kell ültetniük a végzést olyan szinten, hogy új alpolgármestert választanak.

Claudiu Maiort is megkérdezték volna az üggyel kapcsolatban, ő azonban Ioan Chioreanhoz, a Helyi Tanács sajtóiroda-képviselőjéhez irányította az újságírókat. Chiorean úgy tudja, a 313-as döntést, amely megerősíti Maior funkcióját, nem támadta meg a Táblabíróság, ez pedig azt jelenti számukra, a határozat még érvényben van.

A Polgármesteri Hivatal sajtóirodáján keresztül végül megszólalt az érintett fél, Claudiu Maior is, úgy nyilatkozva, egyesek máris belekezdtek a választási kampányba, és megragadnak minden hírt ahhoz, hogy téveszméket keltsenek. „Ellentétben velük, én nem akaszkodom semmibe, sem funkciókba, sem egyébbe.” – hangsúlyozta ki Maior, aki nem habozott felsorolni a feladatokat, amelyek még rá és a csapatára várnak, ígéreteinek megfelelően. Maior szerint, sok beszéd szegénység, ezt pedig még nem tanulták meg azok, akik csak mesélnek és nem dolgoznak – véleményezett közleményében az alpolgármester.

Hogy végül miként reagál a Helyi Tanács a Táblabíróság döntésére, egyelőre nem tudni.

Az alpolgármesteri tisztség betöltése körüli botrány egyébként még 2008-ban elkezdődött, amikor Marius Ichim, liberális politikust nevezték ki alpolgármesternek, aki azonban hat hónappal később felmondott, mivel Dorin Florea polgármester nem bízta őt meg semmilyen feladattal. Irodát sem kapott az önkormányzat épületében, és még egy pecsétet sem adtak a kezébe – hangzott el a politikus indoklásában. Marius Ichim tettét akkor becsületes és tiltakozó cselekedetnek minősítették, azzal szemben, ahogy a városfő vele viselkedett, és a Pro Europa Liga is a pártjára állt.

Share this post

PinIt
scroll to top