Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosának címére pályáz a Székelyföld nevében

Sepsiszentgyörgy városa hétfőn fogja hivatalosan megpályázni az „Európa Kulturális Fővárosa 2021” címet. Antal Árpád polgármester elmondása szerint, a város kiemelkedő kulturális vitalitással rendelkezik, és számos kulturális rendezvény hírneve a megye határain túl is átível, így az egész ország és más európai országok területéről képes vonzani az érdeklődőket.

Sepsiszentgyorgy

Mivel ugyanerre a címre Kolozsvár, Temesvár és Jászvásárhely is pályázik, Sepsiszentgyörgy Kovászna, Hargita és Maros megye, vagyis a Székelyföld nevében fog pályázni. A helyi hatóságok szerint a régió hatalmas kulturális örökséggel rendelkezik.

„A mi előnyünk az, hogy nagyon bátrak vagyunk. Úgy is fogalmazhatnék, hogy elég bolondok vagyunk ahhoz, hogy nagy projektekbe vágjunk bele. Például, Bukarestből nézve, a „Tamási Áron” színház által megszervezett színházi fesztivál is őrültségnek látszik, az is őrültség, hogy a „Deutsche Theatre” Sepsiszentgyörgyre jön. De, városunkban van annyi, a szó jó értelmébe vett bolond ember, akiknek merész projektjei vannak, melyek által nagy dolgokat valósítanak meg”, mondta Antal Árpád.

A polgármester azt is elmondta, hogy nem a cím érdekli elsősorban, hanem inkább a folyamat, amely a cím megszerzéséhez vezet.

„Látom az emberek lelkesedését, látom, ahogy ötletek születnek. Elvégre nem az számít, hogy nagyobb város kaphatja meg ezt a címet, hanem az emberek lelkesedése, kisugárzása, és nálunk, ez kulturális téren sokkal nagyobb, mint máshol. Már elmondtam azt, hogy a nyugati kultúra legkeletibb pontja vagyunk, és a keleti kultúra legnyugatabbi pontja vagyunk, a kettőnek a találkozása teszi különlegessé városunkat ”, nyilatkozta a polgármester.

Share this post

PinIt
scroll to top