Sikeresen véget ért a Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál hetedik kiadása

Hét napon át volt hallható Marosvásárhelyen a gitárszó. Idén hetedik alkalommal megrendezett Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztiválon a marosvásárhelyi Kultúrpalota Nagytermében egy héten át teltházas koncertekre látogathattak el az érdeklődők.

A meghívott előadók a világ majd’minden tájáról érkeztek: Ausztria, Németország, Franciaország, Spanyolország, Chile, Kuba, Uruguay, Nagy Britannia, Magyarország és Románia. A Palota Kistermében a marosi gitáriskola növendékei nyújtottak másfél órás ízelítőt tudásukból. Ugyanitt került sor a Caius Hera reneszánsz és barokk hangszerbemutatójára is.

Augusztus 13–19. között esténként az érdeklődőknek lehetőségük volt neves, nemzetközi gitárművészek teltházas koncertjeit meghallgatni. Többek között fellépett: Marco TAMAYO (Kuba) & Anabel MONTESINOS (Spanyolország) duo, Katrin KLINGEBERG (Németország) & Sebastian MONTES (Chile) duo, PAVLOVITS Dávid (Magyarország), BEKE István Ferenc–BUGNAR Ionuţ Cristian–BIRÓ Endre trio (Románia), Judicaël PERROY–Jeremy JOUVE duo (Franciaország), Puzstai Antal (Ausztria), Miguel DELAQUIN (Uruguay), ASZTALOS Zsolt (Románia) şi ENYED Károly (Románia) dzsesszkvartett, Bogdan MIHÃILESCU (Románia), Gabriel BIANCO (Franciaország) és a Katona ikrek – KATONA Zoltán & KATONA Péter (Nagy Britannia).


Az augusztus 17-i dzsesszkoncert alatt Szilveszter János homokgrafikájával is szórakoztatta a közönséget látványelemekkel kiegészítve a gitár, a cajon és a zongora hangját. Utolsó nap, vasárnap a szervezők a fellépőket ábrázoló karikatúráiból minikiállítást rendeztek a Kultúrpalota előcsarnokában.

A fesztivál nemcsak a koncertekről szólt, hanem a Művészeti Egyetemen klasszikusgitár-mesterkurzusokat, az AER akusztikus hangosítási rendszereket vagy éppen a Constantin Dumitriu hangszerkészítő gitárkiállítását is meglátogathatták az érdeklődők.

Esténként a koncerteket fiatal, nemzetközi versenyeket is nyert hazai tehetségek nyitották meg minikoncerteikkel.
Az esti koncerteket élőben közvetítették a szervező Harmonia Cordis Egyesület honlapján. Érdeklődők 38 országból követték nyomon az eseményeket (többek között Kolumbiából, Japánból, Tajvanból vagy az Amerikai Egyesült Államokból).

A kulturális felén kívül a fesztivál résztvevői interaktív tevékenységeken is jelen voltak, kirándultak és csapatfejlesztő játékokon is részt vettek.

A fesztivál másik fontos vonása – a koncerteken és a kiállításokon mellett – az volt, hogy a résztvevő a fiatalok megismerjék az önkéntesség fogalmát. Ily módon a szervezők közvetlenül hozzájárultak a fiatalok társadalmi és a személyes fejlődéséhez.

A rendezvényt a Harmoina Cordis Egyesület szervezte illetve az AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, a DG Educaţie şi Cultură „Youth in Action” program, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Maros Megyei Tanács támogatta.

Share this post

PinIt
scroll to top