Sikertelen tárgyalások a MOGYE-n

Hajthatatlanoknak mutatkoztak álláspontjuk képviseletében a Catalin Baba oktatásügyi miniszterrel folytatott tárgyalások során a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetői, továbbra is elutasítják a magyar tagozat létrehozását az intézményben.

Catalin Baba oktatásügyi miniszter és Király András, a minisztérium államtitkára kedden késő este folytatott megbeszéléseket az egyetem román és magyar tagozatának a vezetőivel, szószólóival. Király András az MTI-nek elmondta, arra tettek kísérletet, hogy egy asztalhoz ültessék a feleket és megpróbálják elfogadtatni a minisztérium álláspontját.

A tárca szerint az egyetem chartájának tükröznie kell az egyetem multikulturális jellegét. Király tájékoztatása szerint a miniszter a beszélgetések kezdetén nyilvánvalóvá tette, két lehetőség van a helyzet rendezésére: vagy elfogadja a többségi rész a multikulturalitást, és az ebből fakadó strukturális változásokat – ez esetben megnyílik a lehetősége annak, hogy a chartáról és a választások eredményéről tárgyaljanak -, vagy kormányhatározattal hozzák létre a magyar tagozatot.

Az államtitkár szerint a magyar tanárok azt hangsúlyozták, hogy a magyar tagozat fejlődéséhez, szükségük van a szervezeti autonómiára. „A román fél nem volt hajlandó ilyen típusú kompromisszumra, ezért a tárgyalások nem jártak sikerrel” – jelentette ki az államtitkár.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top